Hrana može mnogo da utiče na zdravlje organizma, a onkolog prof. dr Vladimir Kovčin ističe koja je hrana posebno štetna i može uzrokovati maligne bolesti.
Iako nažalost tačni uzroci karcinoma nisu utvrđeni, način ishrane može uticati na to da li će se neka bolest razviti.
S obzirom na to da je jedan od najčešćih karcinoma u Srbiji i rak debelog creva, a prema mapi "Batuta" veliki broj obolelih je u Vojvodini, prof. dr Vladimir Kovčin ističe da to može biti zbog načina ishrane.
"Tamo se jede dimljeno meso, mesne prerađevine, masna hrana. Vojvodina je agrarni deo, imamo dosta pesticina, herbicida i to u mnogome može uticati na malignome digestivnog trakta", istakao je on za TV Prva.
On je istakao da je najbitnija umerenost i da se ni u čemu ne preterje. "Svaka hrana može biti i lek i otrov", dodaje i skreće pažnju na hranu koja je posebno štetna.
"Šećer je najmanje štetna stvar u hrani oko nas, mnogo je štetnija hrana koja je konzervirana, dugotrajna, koja ima aditiva koji odravaju hranu svežom mesecima. Tu hranu bi trebalo izbegavati. Nije stvar samo u tome, godinam se koriste i pesticidi, herbiciti, hemojko zagađenje je prisutno u proizvodima", rekao je prof. dr Vladimir Kovčin.
Glas javnosti /U01S