Glas Javnosti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Dodir može da pomogne u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Naučnici smatraju da dodir može pomoći u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba, piše danas Gardijan.

Koautorka istraživanja iz Univerzitetske bolnice u Esenu Helena Hartman rekla je da više usaglašenih dodira tokom dana može pomoći da se ublaže ili potencijalno ublaže mentalne i fizičke tegobe.

Istraživanje objavljeno u časopisu „Nature Human Behaviour“ obuhvatilo je 212 ranije objavljenih studija, uz statističku analizu 85 studija koje su uključivale odrasle i 52 kojima su bila obuhvaćena i novorođenčad.


„Naš rad ilustruje da su intervencije dodirom najpogodnije za smanjenje bola, depresije i anksioznosti kod odraslih i dece, kao i za povećanje telesne težine kod novorođenčadi“, tvrde istraživači.

Analiza je otkrila da su ljudi osetili slične pogodnosti u pogledu svog fizičkog zdravlja kada ih dodiruju drugi ljudi, ali i predmeti – poput društvenih robota ili teške ćebadi.

„To znači da moramo da preduzmemo više istraživanja o potencijalu ponderisanih ćebadi ili društvenih robota da poboljšaju dobrobit ljudi, posebno tokom situacija koje ograničavaju kontakte, kao što je nedavna pandemija kovid-19“, rekla je Hartman.

Pozitivan uticaj na mentalno zdravlje bio je veći za ljudski dodir nego dodir sa predmetima – verovatno, smatra tim, jer je uključivao kontakt koža na kožu.


Dodirivanje glave je bilo povezano sa većim zdravstvenim prednostima nego dodirivanje drugih delova tela.

Naučnica Mariana von Mor, koja nije učestvovala u istraživanju, smatra da ako budući roboti budu mogli preciznije da repliciraju teksturu i toplinu ljudske kože, mogli bi da pruže uporedive koristi za mentalno zdravlje kao i ljudski dodir.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR