Psorijaza je hronična, dugotrajna bolest, sa povremenim poboljšanjima i pogoršanjima, čiji je tok nepredvidiv. Više od 125 miliona ljudi širom sveta boluje od ove bolesti, dok kod nas oko 150.000 ljudi ima psorijazu, od čega je 15.000 dece.
Za osobe koje pate od psorijaze je važno da delove kože koji su zahvaćeni ovim stanjem redovno tretiraju, hidriraju, te da ih izlažu suncu. Sa dolaskom hladnijeg vremena, već suvi delovi kože postaju još suvlji, osetljiviji, a često znaju i da svrbe. Isključivanje nekih namirnica iz ishrane poput paradajza, patlidžana, proizvoda od belog brašna, krompira, paprike, te alkohola i cigareta, može dovesti do ublažavanja promena na koži. Isto tako, unošenje nekih zdravih i nutritivno vrednih namirnica može biti od pomoći, piše Agroinfo.rs
Kelj i prokelj
Zeleno lisnato povrće ima malo kalorija, puno je fitonutrijenata i odlično čisti jetru. Kelj i prokelj skuvani na pari doprineće zdravlju jetre, posebno ako ih jedete prelivene lanenim uljem.
Čia semenke
Ove semenke su naročito postale popularne kod gubitka viška kilograma. Osim toga, bogate su kalcijumom, ali i dobar izvor masnoća koje naš organizam lako usvaja i samim tim ublažava inflamatorni proces.
Losos, tuna, skuša
Ove vrste ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama koje doprinose zdravlju i lepoti kože. Iz tog razloga se smatraju važnom i korisnom hranom za ljude koji pate od psorijaze.
Borovnice
Ovo voće je puno vitamina. Pored brojnih korisnih svojstava koje poseduju, borovnice obiluju fitonutrijentima koji su važni za zdravu i lepu kožu.
Ulje lana
Ovo ulje je vrlo korisno za lepotu i zdravlje naše kože, kose i noktiju. Jedna do dve supene kašike hladno ceđenog lanenog ulja mogu da pomognu u ublažavanju crvenih pečata koji su čest pratilac psorijaze.
Semenke i orašasti plodovi
Semenke i orašasti plodovi obezbeđuju korisne masnoće koje ublažavaju upale. Ove namirnice su veoma kalorične, pa pazite da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu.
Bundeva i šargarepa
Ovo povrće je puno karotenoida, jedinjenja koje je vrlo važno za zdravlje naše kože. Jedite ga sirovo, šargarepu kuvajte jer se na taj način bolje koriste hranljivi elementi kojima obiluje, a bundevu možete peći ili napraviti ukusni potaž.