Glas Javnosti

INTOLERACIJA NA ŠEĆER I KARAKTERISTIKE : Dijetetičarka otkriva par činjenica

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Šećer može da izazove upalu u crevima, što može da izazove simptome kao što su nadimanje, grčevi i bol u stomaku, kaže dijetetičarka Danijela Venter

Ako volite da jedete slatkiše, verovatno ste navikli na osećaj koji prati njihovu konzumaciju. Naime, može da se radi o lošem osećaju, pa se možda pitate kako vaše telo toleriše šećer. Iako su alergije na šećer moguće, one su veoma retke, ali je netolerancija na šećer nešto češća.

imptomi se obično pojavljuju vrlo brzo nakon što pojedete poslasticu. Uglavnom će se pojaviti oko dva sata kasnije, ali ponekad može proći i četiri do šest sati. "Neki simptomi poput nadutosti ili glavobolje se mogu pojaviti čak i dan ili dva nakon konzumacije", kaže ona.

Nadutost

„Nadimanje nikada nije prijatno. Osećate se naduto i letargično, a ako se vaše telo bori da svari određeni šećer, bilo da je u pitanju laktoza ili nešto drugo, to može da izazove nadimanje dok taj šećer pokušava da prođe kroz vaš probavni sistem", kaže Venter. „Konzumiranje više vlakana pomaže u borbi protiv zatvora i nadimanja. Izbegavajte gazirana pića i žvake. Budite aktivni da biste pokrenli creva", dodaje ona.

Gasovi

Višak gasova takođe može da znači da ne podnosite šećer, kako tvrdi dijetetičarka Vanesa Riseto. Uzimanje lekova koji pomažu u ublažavanju gasova može da pomogne, ali vas neće rešiti temeljne intolerancije i zato bi trebalo da izbegavate šećer.

Teskoba

Smanjenje unosa šećera moglo bi da smanji teskobu. Venter dodaje da alkohol i kofein takođe mogu da dovedu do pogoršanja, dok redovna fizička aktivnost pomaže u ublažavanju ovog simptoma.


Mučnina

Mučnina takođe može biti pokazatelj da imate netoleranciju na šećer, posebno ako imate druge simptome kao što su gasovi i nadimanje. „U nekim slučajevima, najbolje rešenje je izbegavanje spornih namirnica", tvrdi doktorka Dženifer Stag.

Osećaj slabosti

Mora da ste već doživeli pad šećera nakon što ste ga malo više pojeli. Međutim, veliki pad energije nakon konzumiranja šećera takođe može da znači da ga vaše telo ne podnosi dobro.

Zapaljenje zglobova

Šećer izaziva upalu, što nije dobro za vaše telo. Intolerancija na šećer može izazvati bolove u zglobovima, ali i zapaljenje uopšte. "Upala je osnovni faktor u većini hroničnih bolesti".


Ružan san

San je izuzetno važan za vaše opšte zdravlje, ali ima mnogo stvari koje mogu da ga ometaju - bilo da je u pitanju previše kofeina, loš dušek dušek ili dete koje zahteva vašu pažnju i brigu tokom noći. Netolerancija šećera takođe može izazvati noćno znojenje. Veoma je neprijatno i možete se osećati iscrpljeno ujutru.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR