Glas Javnosti

Impetigo kožna infekcija kod dece i njeno lečenje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Reč je o veoma zaraznoj bakterijskoj kožnoj infekciji koju izazivaju streptokoke ili stafilokoke. Dijagnoza impetiga se postavlja kliničkim i potvrđuje mikrobiološkim pregledom, tj. nalazom brisa izmenjene kože.

Kada bakterije dospeju u detetov organizam putem rane na koži, pojavljuju se mali plikovi, koji se zatim stvrdnu i obrazuju žutobraon kraste koje svrbe. Lečenje se sprovodi lokalnom i/ili sistemskom antibiotskom terapijom prema antibiogramu i potrebno je uzeti kontrolni bris kože - piše Agroinfo.rs
 Nije potrebna izolacija pacijenta, ali treba uzeti u obzir da je Impetigo moguće preneti drugim osobama sa kojima obolela osoba dolazi u direktan kontakt. Stoga, oboleli ne treba da ide u kolektiv, deca u školu ili obdanište sve do ozdravljenja. Među ukućanima su potrebne, takođe, mere opreza uz poštovanje osnovnih pravila higijene.

Da bi neko oboleo od impetiga potrebno je:
1. Da postoji ulazno mesto za infekciju, mikropovreda ili povreda kože, neadekvatna barijerna funkcija kože, trenutno neadekvatan imunitet kože kao najvećeg organa i
2. Kontakt sa izazivačem infekcije - u ovom slučaju stafilokokom ili streptokokom.

Ne postoje posebne preporuke za prevenciju osim redovne higijene i nege kože.
Tradicionalni načini lečenja
• Čistoća je pola zdravlja. Inficiranu površinu morate stalno da čistite. Perite je antibakterijskim sapunom najmanje triput dnevno.
• Neka koža diše. Svež vazduh može da pomogne u suzbijanju bakterija. Ukoliko obolelu kožu prekrijete zavojem, stvoriće se vlažna, tamna sredina koja pogoduje razvoju bakterija. Međutim, postoji jedan izuzetak od ovog pravila: ukoliko dete izlazi da se igra napolju, kožu prekrijte, a zatim sklnite zavoj kada se dete vrati u kuću.

Prirodii lekovi
Vitamin C potpomaže isceljivanje kože i ojačava imunološki sistem. Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno, tokom perioda od sedam do deset dana.
Cink utiče na jačanje imunološkog sistema i isceljivanje rana. Dajte detetu po jednu dozu jedanput ili dvaput dnevno tekom perioda od se-dam do deset dana.
Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova.
Prah biljke hidrastis pomaže u borbi protiv infekcije i otklanjanju osipa koji prati impetigo. Pomešajte prah sa malo tople vode da biste napravili pastu i nanosite je direktno na osip jedanput ili dvaput dnevno tokom perioda od tri ili četiri dana.
Nanosite mast od nevena na osip dvaput dnevno.
Ulje drveta teaceje ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva. Rastvorite 8—10 kapi ulja drveta teaceje u jednom litru tople vode i mešavinu nanosite na inficiranu kožu dvaput dnevno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR