Glas Javnosti

Imate problem sa određivanjem šta je levo, a šta desno?

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Sigurni smo da se svima desilo, da u sekundi koja traje kao večnost ne znate gde je levo gde desno, ali ne brinite ima i onih koji nisu ni svesni da imaju problem u određivanju strana.

Sposobnost razlikovanja levog od desnog zapravo je kompleksan neuro-psihološki proces, koji podrazumeva istovremeno uključivanje nekoliko složenih moždanih funkcija, kao što je integracija čulnih i vizuelnih informacija, jezičkih funkcija i pamćenja. 

Ako napravite pogrešno skretanje tokom vožnje, to se da ispraviti ali situacije u kojima greška desnog i levog može dovesti do tragičnih posledica su brojne. Neke od najtragičnijih grešaka u medicini bile su operacije koje su se izvodile na pacijentovoj pogrešnoj strani: odstranjivanje pogrešnog bubrega ili amputacija pogrešne noge. Dokazi sugerišu da je konfuzija oko levice i desnice češća kod žena. Literatura sugeriše da muškarci pokazuju veći stepen vizuelno-prostorne funkcije.

Efekat odvlačenja pažnje
Razlikovanje levog i desnog se nikada ne javlja izolovano. Bolnice i druge zdravstevene ustanove su složena i užurbana mesta. Doktori su često ometeni dok rade; primaju telefonske pozive, srčani monitori stalno pište, kolege, pacijenti i njihova rodbina stalno nešto zapitkuju – kliničko okruženje može biti puno izazova.

Tehnike prevazilaženja
Ljudi koji imaju problem da razlikuju levu od desne strane, često razviju tehnike koje im pomažu u nekim situacijama. Na primer naprave "slovo L" od palca i kažiprsta ili nešto slično. Međutim, kada je mozak preopterećen informacijama, te tehnike ne pomažu. Zato je važno testovima utvrditi do kog nivoa distrakcije čovek može da zadrži sposobnost razlikovanja leve i desne strane i u kritičnim situacijama pažljivo anticipirati sve poteškoće.

Osobe “pod rizikom” često ne znaju da imaju problem, testiranje sposobnosti razlikovanja strana – na primer, online psihometrijskim testom – trebalo bi biti ponuđeno studentima kako bi to proverili. Studenti koji otkriju da imaju poteškoća u donošenju ovih odluka, bar će biti svesni ovog nedostatka i moći će da dodatno obrate pažnju u kritičnim situacijama.

Glas Javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR