Nutricionistkinja Alajna Hačinson iz biotehnološke kompanije „Pendulum Therapeutics“ podelila je koje namirnice ne bi trebalo svakodnevno da jedemo jer mogu naštetiti zdravlju naših creva.
Veštački zaslađivači
Prva stvar na spisku namirnica koje treba izbegavati su veštački zaslađivači. Nutricionistkinja Hačinson navodi da neki veštački zaslađivači poput aspartama i sukraloze, mogu negativno uticati na rad creva jer su povezani s promenama u sastavu bakterija, što potencijalno dovodi do crevne disbioze.
Poznato je da se pomfrit ne nalazi na spisku zdravih obroka, a u ovom slučaju nutricionistkinja podrazumeva sve namirnice pržene u dubokom ulju. Pržena i masna hrana može biti teška za probavu i može doprineti upalama u gastrointestinalnom traktu.
Visoki udeo masti takođe može poremetiti ravnotežu crevnih bakterija.
Prerađeno meso podrazumeva namirnice kao što su viršle, kobasice i konzervisano meso. Hačinson navodi da je ishrana bogata prerađenim mesom povezana s povećanim rizikom od upale creva i stanja poput kolorektalnog raka.
Jedinjenja koja nastaju tokom obrade mesa takođe mogu negativno uticati na zdravlje creva.
Glas javnosti/ B02S