Glas Javnosti

IMA VEZE SA ČESTIM MIGRENAMA: Paljenje mirisnih sveća povećava rizik od raznih zdravstvenih problema

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Upotreba mirisnih sveća je povezana sa migrenama, iritacijom oka i grla i većim rizikom od respiratornih oboljenja.

Korišćenje mirisnih sveća je način da vaš dom zamiriše, osvetli prostor i opustite se. Međutim, njihovo paljenje može povećati rizik od neprijatnih zdravstvenih problema.

Tamaš Pandić, specijalista za javno zdravlje  na Univerzitetu Semmelvajs u Mađarskoj, dodaje da mirisne sveće mogu pogoršati već postojeća stanja kao što je astma.


„To je zato što sveće oslobađaju sitne čestice drugih zagađivača kada izgore. Osim čestog provetravanja naših domova, najbolji način za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru je smanjenje količine hemikalija koje koristimo“, dodala je ona.

Kada je u pitanju reakcija ljudskog tela, izvor supstance malo varira. Neki proizvođači sveća koriste esencijalna ulja da bi izbegli nedostatke veštačkih mirisa, ali to takođe dolazi sa zdravstvenim rizicima.

Na primer, tujon, koji se nalazi u esencijalnim uljima, povezan je sa oštećenjem nervnog sistema. Dok cinamaldehid, koji se koristi u nekim svećama sa mirisom cimeta, može izazvati iritaciju kože i alergijsku reakciju.

Neki brendovi sveća takođe koriste fitilj gde je pamuk omotan oko drugog materijala, kao što je metal, stvarajući otrovnu čađ, što takođe može dovesti do problema sa plućima.

„Bez obzira na to da li su veštačke ili prirodne, svaka strana supstanca za organizam predstavlja hemijsku opasnost. Možda nisu kancerogena, ali ove supstance dodatno opterećuju jetru, a ni naši metabolički procesi nisu spremni da ih prerade,“ on dodaje.

Nisu samo sveće te koje proizvode zagađenje u zatvorenom prostoru, već i drugi proizvodi, kao što su sprejevi za čišćenje, vejp, pa čak i nameštaj.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR