U svoju ishranu uključite namirnice koje će vam obezbediti prirodni izvor ovog dragocenog minerala.
Ove namirnice su na prvom mestu i kod nas su često zastupljene u ishrani. Na primer, jedna deblja šnicla od pilećeg belog mesa obezbediće vam 20 odsto dnevne potrebe cinka. Ako doručkujete dva jajeta, računajte da ste došli do 30 odsto. Ako ste vegetarijanac ili vegan, morate se malo više pozabaviti biljnim bogatim izvorima.
Pečurke, spanać, brokoli, kelj ali i beli luk - svi oni sadrže ne samo cink već i značaje druge vitamine i minerale. Šaka pečuraka - 3 procenta dnevnih potreba za cinkom. Slično je i sa keljom.
Inače dobri "prijatelji" zdravog stomaka - pasulj, leblebija, sočivo - sadrže takođe cink. Ako napravite od leblebije humus i pojedete za doručak samo 50 grama, dobijate 8 odsto dnevno preporučene količine cinka.
Orasi, seme bundeve, pinjole - sve su to odlični izvori cinka - a pogodni za kolače, ali i za slana jela - posipanje po pasti, salatama, hlebu!
Čia semenke lako se spremaju i možete ih pomešati sa voćem po želji, a treće, u samo 30 gr dobijate 12 odsto dnevne potrebe za cinkom.
Zvuči dosadno, ali - ako vam je do zdravlja i imuniteta - naviknite da vam bude zanimljivo! Uz sve ostalo što vam ove skromne i jeftine biljke donose, dobijate i cink - u šolji sirovog ječma, čak 27 odsto potrebne dnevne doze ovog dragocenog minerala za vaš imunitet. Tu su i kinoa i smeđi pirinač.
Naravno, ako imate mogućnosti i nešto komforniji kućni budžet, ne zaboravite na ostrige, krabe i druge rakove. Ako nemate mogućnosti za to, naš jednostavan spisak od 5 vrsta namirnica biće više nego dovoljan da obezbedite dnevno potrebne doze cinka i ojačate maksimalno imunitet.
(Glas Javnosti/mondo)