Glas Javnosti

HLADAN TUŠ UJUTRO: Dobra ili loša navika za započinjanje dana?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hladan tuš ujutro postaje sve popularnija navika. Istraživanje iz Holandije pokazalo je da oni koji su ujutro praktikovali hladan tuš bili manje na bolovanju od onih koji su uživali u toplom tušu.

U istraživanju je učestvovalo preko 3000 učesnika. Bili su podeljeni u četiri grupe. Dobili su zadatak da se svaki dan tuširaju toplom vodom, ali jedna grupa je zamoljena da 30 sekundi pre kraja uključi hladnu vodu, druga 60, a treća 90 sekundi. Kontrolna grupa uživala je samo u toplom tušu.

Učesnici su zamoljeni da slede ovaj protokol mesec dana. Nakon tromesečnog praćenja, otkrili su da su grupe s hladnim tušem imale 29% manje prijavljenih bolovanja sa posla. Zanimljivo je da trajanje hladnog tuša nije imalo nikakav učinak.Iako nije jasan razlog za ove rezultate, neka istraživanja sugerišu da bi hladan tuš mogao imati veze s jačanjem imunološkog sastava. Takođe se pokazalo da uranjanje u hladnu vodu ili hladan tuš poboljšavaju cirkulaciju kao i mentalno zdravlje. Ipak, pre nego se odlučite pred kraj tuširanja na hladnu vodu, treba znati i da hladan tuš nosi i neke rizike.

 Budući da iznenadni mlaz hladne vode šokira telo, može biti opasan za ljude sa srčanim oboljenjima, piše Metro.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR