Glas Javnosti
posta

HARVARDSKI ZNALCI PRESUDILI: Ovakva ishrana smanjuje rizik od korone

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ishrana sa mnogo voća, povrća i ribe, može smanjiti rizik od oboljevanja od korone, a ako do bolesti dođe manji je rizik od razvoja ozbiljnog oblika kovida 19.

Takozvani mediteranski način ishrane štiti od korona pokazala je velika studija istraživača sa Harvarda, Kraljevskog univerziteta iz Londona i kompanije “Zoe”, koja je obuhvatila gotovo 600.000 odraslih osoba.

Ove pretpostavke utvrđene su na osnovu studije u koojoj su naučnici  uporedili simptome koje su prijavili oboleli od kovida 19 i njihove prehrambene navike.

 

Prema zaključcima ovog istraživanja oni koji imaju mediteranski način ishrane sa dosta voća, povrća i ribe imaju 10 odsto manje šanse da obole od korone. Kako harvardski znalci utvrdili, oni se hrane na pomenut način imali su i 40 odsto manje šanse za razvoj ozbiljnih oblika bolesti, u odnosu na one koji neguju drugačije način ishrane.

Razultati studije ostali su isti i kada su naučnici u obzir uzeli faktore kao štos u nošenje zaštitnih maski ili vežbanje.

 

Naučnici su zaključili da zdrava ishrana utiče i na zdravlje probavnog sistema, koji je se dovodi u vezu sa jačim imunološkim sistemom, pa samim tim i manjim rizikom za oboljenje od drugih bolesti, pa i kovida 19.

Studija, koja još nije prošla [A1] stručnu recenziju direktno povezuje faktore kao što su mesto gde žive i koliko novca ljudi zarađuju, ta su oni koji žive u siromašnijim delovima izloženi većem riziku od bolesti.

(Glas javnisti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR