Glas Javnosti

GRIP PUNI ORDINACIJE Udvostručio se broj pregleda, ne razlikuje se od KORONE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Grip je postao u velikoj meri dominantan među studentima, kaže Zorica Žikić, specijalista opšte medicine iz Studentske poliklinike u Studentskom gradu.

Žikić kaže da se broj pregleda studenata u prethodne tri nedelje udvostručio u odnosu na februar, kao i da se svi studenti koji se jave sa simptomima testiraju i na grip i na kovid.

- U ovom trenutku preko 70 odsto testiranih je pozitivno na grip. Što se tiče kovida, ima ga, naravno, međutim u znatno manjem procentu, oko 13 odsto testiranih su pozitivni na kovid - objašnjava sagovornica N1.

Ističe da je mart uobičajen period za širenje virusa gripa, a da su mladi pritom mobilna populacija koja voli da se druži, ali ne i da nosi maske i pridržava se protivepidemijskih mera.

Trenutno, dodaje Žikić, dominira tip A gripa koji je "dosta jači" od tipa B, i da ga prati visoka temperatura do 40 stepeni koja traje do četiri dana, i opšta malaksalost koja traje oko nedelju dana, piše N1.

Poručuje i da mladi moraju da shvate da je grip ozbiljno oboljenje koje može izazvati komplikacije.

Kada je reč o razlikovanju gripa i korone, Žikić kaže da ih je nemoguće razlikovati i da se zato svi pacijenti testiraju na prisustvo oba virusa. Zasad, kako kaže, nisu zabeležili slučaj nekoga ko je istovremeno bio zaražen sa oba virusa.

- Obično jedan virus kada dominira, nemamo duplu infekciju, ali dešava se da studenti imaju koronu, pa grip, što nije dobro - kaže Žikić i onoma koji su preležali koronu savetuje da se dva meseca posle toga čuvaju gripa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP