Glas Javnosti

Гојазност је облик превременог старења

Zdravlje
Autor: N1/foto: pixabay

Широм света две милијарде људи има проблем са вишком килограма или су гојазни. Број одраслих особа које су гојазне се утростручио од 1975 године, а код деце и адолесцената је у десетоструком порасту у истом временском периоду.

Широм света две милијарде људи има проблем са вишком килограма или су гојазни. Број одраслих особа које су гојазне се утростручио од 1975 године, а код деце и адолесцената је у десетоструком порасту у истом временском периоду.

“Где смо погрешили? Можда смо погрешно посматрали епидемију гојазности”, кажу научници.

Гојазност, тврди тим, је заправо облик прераног старења. Нешто што угрожава наше здравље и скрац́ује нам живот на начине који су невероватно слични неизбежним процесима старења и подложношћу болестима везаним за старост.

"Трудимо се да износимо аргументе када говоримо да постоје паралеле између гојазности и старења," каже клинички нутрициониста Силвиа Сантоза са Универзитета Конкордија у Канади.

Она сматра да су механизми помоц́у којих се развијају обољења повезана са гојазношћу и она повезана са старењем веома слични.

У новом истраживању Сантоза и њен тим прегледали су преко 200 студија које су проучавале ефекте гојазности, у распону од ц́елијских и молекуларних ефеката до утицаја стања на имунолошки систем, когниције, покретљивости и још много тога.

Резултат њихове анализе је да гојазност, у смислу оптерец́ења здравља, представља ефективно огледало старења: стање које предиспонира појединце за рани почетак хроничних болести које обично повезујемо са старењем.

Истраживачи не указују да су старење и гојазност буквално иста ствар. Они повлаче паралелу између гојазности и старења из угла патологије и сматрају да су та два стања две стране исте кованице.

“Ако бисте набрајали колико обољења је повезано са гојазношћу и оних која су повезана са старењем, дошли бисте до закључка да су она скоро иста. Сигурно је да се нешто дешава код гојазности што убрзава сам процес старења”, рекла је Сантоза.

Истраживачи наводе бројне примере потенцијалних механизама, укључујуц́и ствари попут митохондријске дисфункције засноване на гојазности, системске упале и ослабљених одговора имунолошког система.

Циљ овог истраживања је да се схвати шта је гојазност кроз поређење са старењем, као и које су додирне тачке ова два стања, а има их много.

“Ово је позив за буђење с обзиром на хроничну озбиљност епидемије гојазности, нешто што не треба игнорисати”, рекла је докторка опште праксе Елизабет Кроуч.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR