Glas Javnosti

Gojazna deca u većem riziku od obolevanja od multiple skleroze

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Gojazna deca mogu da budu izložena većem riziku da im se u ranoj odrasloj dobi dijagnostikuje multipla skleroza, pokazuje nova studija.

Čini se da je rizik od dijagnoze multiple skleroze (MS) dvostruko veći među debelom decom u poređenju s onom koja to nisu, objavljeno je u švedskoj studiji.

Akademici s Karolinska instituta u Stokholmu analizirali su podatke iz švedskog Registra lečenja gojaznosti kod dece. Baza podataka, poznata kao Boris, jedan je od najvećih svetskih registara za lečenje gojaznosti u dečjem uzrastu.


Istraživački tim pregledao je podatke o deci u dobi od dve do 19 godina koja su upisana u registar između 1995. i 2020. te uporedio njihove podatke s decom u opštoj populaciji.

Njihova studija uključila je podatke o više od 21.600 gojazne dece, koja su započela s lečenjem od gojaznosti u prosečnom uzrastu od 11 godina, kao i više od 100.000 dece koja nisu gojazna.

Deca uključena u studiju, koja bi trebalo da budu predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti u maju u Veneciji, praćena su u proseku šest godina.

Prosečna dob dijagnoze MS-a bila je oko 23. godine.

„Jedan od učinaka gojaznosti u detinjstvu je taj što uzrokuje slabu, ali hroničnu upalu, a ta upala povećava rizik od razvoja nekoliko bolesti kao što je multipla skleroza“, rekli su autori studije, profesorka Emilija Hagman i profesor Klod Markus.

Tokom razdoblja praćenja, multipla skleroza dijagnostikovana je kod 28 gojaznih osoba, što čini 0,13 posto grupe, te kod 58 osoba bez gojaznosti, što čini 0,06 posto grupe.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR