Glas Javnosti

GENIJALAN TRIK : Kako da “prevarite” mozak i uz samo dve reči, smanjite nervozu?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti /objektiv

Šta je anksiozno preispitivanje?

Psiholog Moli Trejnor je dok je studirala, saznala je za trik za koji kaže da joj je delovao besmisleno dok ga nije sama isprobala.

– Da li ste znali da ako osećate anksioznost pre nastupa zbog nečega što se sprema – možete da prevarite svoj mozak da pomisli da ste uzbuđeni, a ne nervozni tako što ćete samo reći naglas: “Uzbuđen sam”. Razlog za to je činjenica da su uzbuđenje i nervoza stanja “visoke uzbuđenosti”, a tehnika se naziva anksiozno preispitivanje – objašnjava Moli.

– Fiziološki, ono što vam se dešava je prilično slično. Tako da je lako naterati vaš mozak da reinterpretira te signale kao uzbuđenje, a ne kao nervozu – rekla je Moli.

Ovo funkcioniše bolje nego da samo sebi kažete da treba da se “smirite” jer je smirenost je stanje “niskog uzbuđenja”, dodaje ona.

Jedna studija iz 2013. godine, koju je sproveo diplomirani student na Harvardskoj poslovnoj školi, testirala je teoriju u brojnim situacijama koje izazivaju anksioznost.

Rezultati studije su pokazali da je za većinu anketiranih, preoblikovanje anksioznosti kao uzbuđenja bilo efikasnije od pokušaja da se smiri. Ovo preoblikovanje je zapravo poboljšalo performanse učesnika u situacijama kao što su javni govor, pevanje i izvođenje zadataka iz matematike.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR