Glas Javnosti

GENERACIJE BEZ DUVANSKOG DIMA! Zabrana pušenja do kraja života

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Novi Zeland je saopštio da će zakonski zabraniti pušenje sledećoj generaciji, tako da oni koji danas imaju 14 ili manje godina nikada neće legalno moći da kupe cigarete.

Novi zakon podrazumeva da će se starosno doba u kojem je konzumiranje nikotina nelegalno povećavati svake godine s ciljem da se stvori generacija Novozelanđana koji neće pušiti, rekla je danas pomoćnica ministra zdravlja Aješa Veral.

„Ovo je istorijski dan za zdravlje naših građana“, naglasila je.

Želimo da obezbedimo garancije da mladi ljudi nikada neće početi da puše, te će se prodaja i snabdevanja novih grupacija mladih duvanskim proizvodima smatrati prekršajem. Građani koji budu bili mlađi od 14 godina kada zakon stupi na snagu nikada neće moći legalno da kupe proizvode od duvana“, rekla je Veral, preneo je Gardijan.

Među tinejdžerima na Novom Zelandu su konvencionalne cigarete u velikoj meri zamenjene elektronskim koje privlače veliki broj mladih koji nikada ne bi počeli da puše. Rezultati ankete koja je ove godne sprovedena među 19.000 gimnazijalaca pokazuju da 20 odsto njih jednom ili nekoliko puta dnevno koristi elektronske cigarete s visokim nivoom nikotina.

Planovi o generaciji koja neće pušiti finalizovani su nakon konsultacije s javnošću Novog Zelanda. Prvi put su predstavljeni u aprilu. Oni tek treba da prođu zakonsku proceduru, a Veral je rekla da će zakon stupiti na snagu 2022, a starosne granice će važiti od 2023.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP