Glas Javnosti

FLEKE NA LICU SU PRAVA NOĆNA MORA : Postoji rešenje da ih se otarasite

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Tamne fleke na licu ili hiperpigmentacija nastaju kada neka područja kože proizvode više melanina nego obično. Nisu razlog za zabrinutost i nije im potreban medicinski tretman, iako se, pre svega žene, odlučuju da ih uklone zbog estetskih razloga

Tamne fleke na koži lica mogu da budu svetlobraon do tamnobraon nijanse, a njihova boja zavisi i od tona kože osobe. Fleke su iste teksture kao i koža i nisu bolne. Takođe variraju po veličini i mogu da se razviju na bilo kom delu tela, ali su najčešće na delovima tela koja su najviše izložena suncu:

  • pozadini ruku
  • licu
  • leđima
  • ramenima.

Postoji nekoliko različitih uzročnika zbog kojih se tamne fleke javljaju na koži, a najčešći razlozi su oštećenje kože sunčevim zracima, zbog hormonskih promena, neželjenog dejstva nekih lekova, infekcija, iritacija, zbog zarastanja rana, trudnoće

Oštećenje kože od sunca – Tamne fleke na koži lica nastale zbog oštećenja kože usled dejstva sunca nazivaju se još i sunčeve pege, solarne lentigine ili „mrlje na jetri“. Nezaštićena koža izložena suncu razlog je što nam se na licu javljaju  tamne fleke. Zbog toga deramtolzi preporučuju da se na sunce ne izlazi pre nego što se koža zaštiti nekom anti-pigment kremom, koja ujedno sadrži i zaštitini faktor, najmanje SPF 30. Po njima, uvek treba koristiti neki dermokozmetički preparat koji će sprečiti uzrok nastanka tamnih fleka na licu, nego „lečiti“ več nastali problem.


Hormonske promene – 
Melazma je stanje kože koje dovodi do pojave malih promena boje kože. Ovo stanje češće je kod žena, posebno tokom trudnoće, jer hormoni mogu da izazovu melazmu.

Neželjeni efekti lekova – Određeni lekovi mogu da povećaju pigmentaciju kože i dovedu do pojave tamnih fleka. Najčešći krivci su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), tetraciklini i psihotropni lekovi.

Upale i iritacija – Tamne fleke mogu da se razviju i nakon upalnih procesa na koži. Upala se može pojaviti iz različitih razloga – ekcema, psorijaze, povrede kože i akni. Takođe, neki kozmetički proizvodi za kožu ili kosu mogu da iziritiraju kožu, uzrokujući stvaranje tamnih fleka.


Zarastanje rana –
 Hiperpigmentacija kože može da bude i posledica zarastanja rana nakon ujeda insekata, opekotina ili posekotina. Ali, za razliku od sunčevih pega, ove fleke vremenom mogu lakše da izblede.

Dijabetes – I dijabetes može da prouzrokuje da delovi kože postanu tamniji. Stanja povezana sa dijabetesom uključuju acanthosis nigricans, koja uzrokuje zatamnjenu, baršunastu kožu i pege na potkolenicama ili dijabetičku dermopatiju, koju ljudi često mešaju sa staračkim pegama.

Šta sve može biti uzrok?

Ipak, glavni uzrok hiperpigmentacije na licu je nezaštićeno izlaganje kože suncu. Naučno objašnjenje ove uzročno-posledične veze veoma je jednostavno. Uloga melanina u našoj koži je da je štiti od sunca. Zahvaljujući melaninu, koža je sposobna da potamni i na taj način se brani od štetnih uticaja UV zračenja. Nastanak melanina u koži kontroliše enzim tirozinaza. Neadekvatna zaštita od sunca i nezaštićeno izlaganje UV zračenju dovodi do nekontrolisane proizvodnje tirozinaze, a time i do prekomerne proizvodnje melanina, usled čega nastaju hiperpigmentacije ili tamne fleke na licu.


Kako se otarasiti fleka sa kože na pravi način

Tamne fleke na koži ne zahtevaju lečenje, ali, kada se pojave na koži lica, predstavljaju estetski problem, posebno ženama koje brinu o zdravlju svoje kože. Ako se ne štitimo od štetnih UV zraka, i to traje duži vremenski period, na to koliko smo bili nemarni prema sebi podsetiće nas tamne fleke. Kada se pojave na licu, dermatolog može da ponudi kreme ili procedure za posvetljavanje tamnih fleka, ili u nekim slučajevima, i njihovo uklanjanje. Procedure su uvek skuplje od krema i veća je verovatnoća da će izazvati neželjene efekte, iako imaju tendenciju da deluju brže. Najbolja opcija lečenja zavisi od uzroka, veličine tamne fleke i površine tela gde se pojavila prenosi E- klinika


Dermatolog može da preporuči jedan od sledećih tretmana za tamne fleke na koži:

Laserski tretman – Dostupne su različite vrste lasera. Najčešći laser za tretiranje tamnih fleka  na koži je laser intenzivnog pulsnog svetla. Deluje tako što svetlost cilja melanin i razbija tamne mrlje.

Mikrodermoabrazija – Tokom mikrodermoabrazije, dermatolog koristi poseban uređaj koji ima abrazivnu površinu za uklanjanje spoljašnjeg sloja kože. Ovaj tretman podstiče stvaranje novog kolagena, što može da pomogne u procesu izbeljivanja ii smanjivanja fleka.

Hemijski piling – Hemijski piling je nanošenje rastvora na kožu, koji ljušti površinski sloj kože, epiderm, kako bi se stvorio novi sloj. Piling može postepeno da izbledi tamne fleke na koži.

Krioterapija – Krioterapija je postupak koji podrazumeva nanošenje tečnog azota na tamne mrlje kako bi ih zamrzli, i poremetili ćelije kože. Koža je nakon toga često svetlija.

Krema za posvetljavanje kože – Krema za posvetljivanje kože izbeljuje kožu. Obično deluje postepeno i potrebno je nekoliko meseci kako bi se smanjila pojava tamnih fleka.

Pored dermatoloških procedura i lekova koji se izdaju na recept, ima i nekih takozvanih „kućnih lekova“ koji mogu da izblede tamne fleke na koži:

Dermokozmetičke kreme – Kreme za kožu, koje se mogu nabaviti bez lekarskog recepta, služe za posvetaljavanje kože i nisu tako jake kao lekovi, ali deluju. Kreme i serumi sadrže različite sastojke, uključujući retinol ili alfa-hidroksi kiselinu, koji mogu ubrzati piling kože i podstaći regeneraciju kože. Kada tražite kremu za posvetljavanje kože, uvek izaberite onu koju preporučuje dermatolog, jer neki proizvodi mogu da budu i štetni.

Prirodni lekovi – Proizvodi sa određenim prirodnim sastojcima mogu da pomognu u lečenju tamnih fleka na koži. Istraživači su objavili rezultate kliničkih studija koje su koristile prirodne proizvode za lečenje tamnih fleka na koži. Analizirali su nekoliko sastojaka, uključujući niacinamid (oblik vitamina B-3), soju, ekstrakte sladića i duda. Iako su studije bile ograničene, naučnici su ocenili da ovi prirodni tretmani pokazuju dobre rezultate u posvetljavanju hiperpigmentacija. Takođe, rezultati male studije iz 2017. pokazuju da nanošenje aloe vera gela na kožu može da pomogne u smanjenju melazme tokom trudnoće, nakon 5 nedelja.

Make-up proizvodi – I, na kraju, iako šminka ne može da posvetli tamne fleka, može da ih prikrije. U tu svrhu mogu da se koriste korektori, tečni puderi ili tonirane kreme koje će kratkoročno prikriti tamne fleke na licu.

Mnogi kućni lekovi, koji se preporučuju po raznim portalima ili magazinima, po oceni stručnjaka, mogu da imaju neželjene efekte ili da uopšte nema dokaza o njihovoj efikasnosti. Primer su limun i jabukovo sirće, jer, nijedna studija ne potvrđuje tvrdnje da ovi tretmani zaista deluju, odnosno uklanjaju tamne fleke sa kože.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP