Glas Javnosti

Fermentisana hrana koja će vam pomoći da obnovite mikrofloru creva

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Fermentisana hrana pomaže poboljšanju procesa varenja i uravnoteženju proizvodnje želučanog soka. Razne vrste bakterija pretvaraju skrob, šećer iz povrća i voća u mlečnu kiselinu, koja je veoma korisna za probavni trakt.

Prirodni probiotici povećavaju proizvodnju vitamina B, omega-3 masnih kiselina, digestivnih enzima, laktaze, mlečne kiseline, koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži veliku količinu vitamina C koji jača imuni sistem i sprečava prerano starenje ćelija i tkiva. Pored toga, pun je vitamina A, vitamina B, vitamina K i U. Ove supstance sprečavaju pojavu mnogih bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kiseli kupus takođe sadrži puno joda.
Kiselom kupusu nije potreban dodatak bakterija za fermentaciju jer već žive na površini. Ne zaboravite da dodate prirodnu so (nikad jodiranu) pre fermentacije: so će inhibirati rast truležnih bakterija dok laktobacili ne proizvedu dovoljno kiseline da ih učine bezopasnim.

Kvas od cvekle
Isecite cveklu na tanke kriške. Stavite cveklu u teglu od 2 litre, dodajte 1-2 kašike krupne soli, 1 šolja surutke, 5 karanfilića belog luka, 1 kašičicu semena kopra i napunite teglu vodom. Ostavite da fermentira 2 do 5 dana na sobnoj temperaturi, a zatim držite teglu u frižideru. Pijte kvas razblažen vodom. Takođe je jedinstveno kao prirodni sagorevač masti.
Zdravo piće će pomoći da se eliminišu razne probleme u radu srčanog sistema. Aktivno se koristi za čišćenje tela i stabilizaciju creva. Kvas od cvekle koristi se za lečenje hroničnog zatvora.

Mešavina povrća
Ovaj recept uključuje ukusno fermentisano povrće. U teglu od 3 litre stavite pola glave grubo seckanog kupusa, cvekle srednje veličine isečene na tanke kriške, šaku oljuštenih karanfilića belog luka i malo semena mirođije ili sveže mirođije.
Povrće treba da napuni najviše 2/3 konzerve. Dodajte 1 kašiku krupne soli, šolja surutke i deo vode dok se tegla ne napuni. Na to stavite mali tanjir ili drugu presu tako da je sve povrće potopljeno u tečnost. Ostavite da fermentira 1-2 nedelje na sobnoj temperaturi, a zatim povrće prebacite u frižider.
Dobija se ukusna grickalica koju možete dodati svakodnevnoj ishrani. Odlično pomaže u suočavanju sa skokovima pritiska, a takođe poboljšava crevnu mikrofloru.

Agroinfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR