Glas Javnosti

Farmaceutska komora Srbije realizuje projekat "Pitaj me za HPV"

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Farmaceutska komora Srbije u 58 gradova i opština širom naše zemlje realizuje pilot projekat “Pitaj me za HPV” kroz savetovalište u apotekama za HPV infekciju, jer u našoj zemlji godišnje oboli 1.500 žena od raka grlića materice, a oko 700 izgubi bitku za ovom opakom bolešću. Piše Tanjug.

“Projekat Farmaceutske komore Srbije “Pitaj me za HPV” realizuje se na teritoriji cele Srbije, u 58 gradova i opština od strane 250 farmaceuta. Projekat je započet 1. februara i traje do 31. maja. Usluga se sastoji u tome da farmaceuti koji su prošli odgovarajuću obuku pružaju informacije zainteresovanim građanima vezano za HPV infekciju, kako se ona prenosi, koje su posledice te infekcije i pre svega govorimo o bezbednosti i efikasnosti vakcinacije, kao jedne od preventivnih mera”, rekla je za Tanjug generalna sekretarka Farmaceutske komore Srbije Dragana Rajković.

Kako je navela, ciljne grupe su roditelji i staratelji dece od 9 do 19 godine, zatim mladi- adolescenti do 26 godine i HIV pozitivne osobe.


U Beogradu je 14 apoteka, to su uglavnom veliki domovi zdravlja Vračar, Savski venac, Rakovicu, Lazarevac, Novi Beograd. Apoteke su označene posterom Pitaj me za HPV, a farmaceuti nose istoimeni bedž. Najčešće dileme su uglavom tehničke prirode - dosta pitanja da li osoba koja se vakciniše i primi prvu dozu vakcine sa 18 godina može da nastavi besplatno vakcinaciju ako u međuvremenu navrši punih 19 odgovor je da, kao i gde može da se kupi vakcina - za sada u privatnim ustanovama, u privatnim domovima zdravlja, rekla je Rajković.

Ona je podsetila da u našoj zemlji godišnje oboli skoro 1.500 žena od raka grlića materice, a oko 700 izgubi bitku u toku godine sa ovom bolešću.

"To znači da dve žene dnevno preminu od raka grlića materice, ali i dečaci mogu da obole od različitih tipova kancera i zato je važno da se vakcinišu i jedni i drugi, rekla je Rajković. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR