Glas Javnosti

EVO KAKO ZNOJENJE DOPRINOSI VITKOSTI: Zašto je znojenje toliko važno za zdravlje?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Osim što na indirektan način doprinosi vitkosti, znojenje ima uticaj na naše zdravlje i na mnoge druge načine.

Uprkos svim neprijatnostima povezanim sa mirisom, znojenje je veoma važno za naše celokupno zdravlje.

Poboljšava ten

Sveobuhvatni način postizanja sjajnog tena i zdravlja je kroz zdrave doze znoja od fizičke aktivnosti, piše N1.


Znoj je posledica vežbanja ili bilo koje vrste fizičkog napora koje povećava brzinu otkucaja srca, a s njim i cirkulaciju, podstičući sjaj i blago crvenilo kože.

Znojenje takođe zahteva veći unos vode, koja je korisna za organizam. Iako sam znoj direktno ne utiče na lepu kožu i ten, povezane aktivnosti koje dovode do zdravog znojenja utiču.

Čisti telo

Ljudsko tijelo je samo sposobno da izbaci toksine putem organa kao što su bubrezi i jetra, piše „Chopra Center“, prenosi 24 sata.hr.

Istraživanje je pokazalo da znojem telo eliminiše veliku količinu toksina, pritom uklanjajući iz organizma i neke teške metale poput žive, olova, kadmijuma i arsena.

Smanjuje stres

Nakon bilo kakve vežbe, dobrog treninga ili saune, često dolazi i prateći osećaj opuštanja ili euforije. To je zbog povećanja nivoa endorfin u telu koji utiče na dobro raspoloženje.


Istraživanja su već ranije pokazala posledice stresa na ljudsku psihu i fizičko stanje, a to je nešto što se ne može zanemariti. Postoje i drugi načini kako da se smanji stres, kao što su meditacija, pisanje dnevnika, vežbe disanja, ali aktivnosti koje podstiču znojenje i ubrzani rad srca imaju višestruku korist.

Ublažava bol

Znojenje pojačava dotok krvi u mišiće s čime se smanjuje vreme oporavka od povreda ili mišićne napetosti. Topllota vlažne saune može umirujuće da deluje na telo dok se mišići opuštaju.

Lekovito bilje i eterična ulja, poput eukaliptusa, ruže i lavande imaju protivupalna svojstva, pa se ponekad koriste uz toplotu i znojenje kako bi umanjile bol u mišićima i zglobovima.

Doprinosi vitkosti

Znoj sam po sebi ne prouzrokuje gubitak kilograma, ali aktivnosti koje podstiču znojenje, kao što je trčanje, vežbanje, ples i slično, podsiču rad metabolizma zbog čega ljudi brže gube masne naslage, koje se koriste kao energija u pojačanom radu organizma.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR