Beli luk je osnovna namirnica u mnogim domaćinstvima, a ljudi ga vole jer dodaje bogat ukus njihovim omiljenim jelima.
Osim što poboljšava ukus hrane, beli luk ima i brojne zdravstvene prednosti, poput smanjenja krvnog pritiska i holesterola.
Pravilno skladištenje omogućava da beli luk traje duže
Stručnjaci se slažu da beli luk najbolje čuvati u hladnim, suvim i dobro provetrenim prostorima, daleko od vlage, toplote i direktne sunčeve svetlosti.
Kuvar Ričard Templs veruje da pravilno skladištenje može značajno da produži vek belog luka, a jedan jednostavan trik je da se beli luk ostavi ceo, bez odvajanja čena, jer se time može produžiti životni vek.
Međutim, pošto jedan beli luk sadrži više čena, ljudi ga često bacaju pre nego što su imali priliku da ga sve iskoriste. Ipak, postoji bolji način čuvanja belog luka koji mu može produžiti rok trajanja i do pola godine.
Iako je opšte poznato da beli luk treba čuvati u hladnim, tamnim ormarićima, mnogi ljudi ne znaju da čena ne treba odvajati dok ne budu spremni za upotrebu.
"Većina ljudi ne zna da beli luk može da izdrži četiri do šest meseci ako se čuva na hladnom i suvom mestu. Glavica belog luka deluja kao prirodna kutija tako da je ne treba odvajati na čenove dok ne budete želeli da ih koristite. Kada se čenovi odvoje, beli luk brže gubi svežinu, suši se brže", objasnio je Templs.
Za one koji žele da im beli luk ostane svež što duže, najbolja opcija je da ga stave u kuhinjski ormarić. Stavite ga u nešto prozračno, poput mrežaste vreće ili pletene korpe, kako biste omogućili cirkulaciju vazduha, što sprečava vlagu, održavajući beli luk u dobrom stanju.
Glas javnosti /B03S