Glas Javnosti

Evo iz kog razloga NIKADA NE BI TREBALO da uklanjate dlake iz nosa

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Uklanjanje dlačica iz nozdrva može dovesti do opasnog stanja mozga, upozoravaju lekari.

Dlačice u nosu gotovo niko ne voli iz estetskih razloga, posebno ako štrče iz nosa. Sve više ljudi, i muškarci i žene, ih uklanja, a niko nije ni svestan koliko to može biti opasno, piše Mondo.

Depilacija, brijanje ili čupanje nikako nisu dobre ideje, jer ove dlačice imaju posebnu funkciju za zdravlje. Njihovim uklanjanjem postajete podložniji brojnim infekcijama.Male dlačice u nozdrvama su od vitalnog značaja kada je u pitanju zadržavanje štetnih čestica koje udišemo kroz nos i održavanje vlage u vazduhu koji udišemo. Naravno, postoje načini da se ove dlačice održavaju urednima i bez potrebe za uklanjanjem.

Električni trimeri i specijalne makaze mogu biti najbolji način da sprečite da vam dlačice vire iz nosa, potvrđuju lekari. Tehnika proređivanja je najbolja metoda koju možete da primenite.

U većini slučajeva ne preporučuje se depilacija voskom ili čupanje dlaka iz nosa. Čupanje pojedinačnih dlačica može dovesti do uraslih dlačica i infekcije. Depilacija voskom, posebno, može povrediti kožu, i to duboko u nosu. Lekari takođe upozoravaju na upotrebu kreme za uklanjanje dlaka. Kažu da su takvi depilatori mnogo jaki i da rizikujete da udahnete toksine kojima ćete "spaliti" sluzokožu u nosu.


"Imate dve vrste dlačica u nosu: one koje filtriraju sluz i šalju je u zadnji deo grla, gde završava u stomaku i one velike koje želite da izvučete. One sprečavaju velike čestice da dođu do zadnjeg dela nosa. Ako počupate ove velike, klice oko folikula mogu da uđu unutra i da izazovu infekciju", rekao je dr Karan Raj i objasnio:

"Iste vene koje vode krv iz nosa susreću se sa venama koje izvode krv iz mozga. Ako klice završe tamo u mozgu, to može izazvati upalu mozga, što ponekad rezultira moždanim udarom. Postoje i druga oštećenja koja mogu nastati, poput oštećenja mozga, epilepsije i meningitisa", rekao je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP