Glas Javnosti

Dugovečnost leži u pravilnoj i zdravoj ishrani

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Tradicionalna kineska medicina za dugovečan život nalaže odlazak na spavanje pre ponoći, kao i odmaranje onoliko koliko čovek i radi. Veoma važan segmenat je i balansirana ishrana i to namirnicama koje sezonski pristižu i potiču sa podneblja na kojem čovek živi.

Tradicionalni oblici lečenja drevne kineske civilazacije podrazumevaju svakodnevne rituale negovanja duha i tela. Ovakvo lečenje i dalje važi za alternativni pristup, iako je od strane Svetske zdravstvene organizacije zvanično priznato kao grana medicine.

Balansirana ishrana na Zapadu je veoma cenjena, a eliminisanje određene grupe namirnica sasvim normalna pojava. Tako, izbacuju se masti i ugljeni hidrati, a praktikuje ishrana sa svega nekoliko istih stvari. Tradicionalna kineska medicina se zalaže za raznovrsnu ishranu, koju konzumiraju umereno. Takođe, poželjno je uzimati sve namirnice onda kada im je sezona, odnosno kada su sveže i sočne. 

Tradicionalna kineska medicina uči ljude kako da konzumiraju hranu raznih boja: ljubičasta – patlidžan, crvena – paradajz, zelena – spanać, narandžasta – šargarepa, žuta – limun… Tako, na primer, crveni paradajz, paprika i lubenica sadrže likopen (povezan sa prevencijom raka), narandžasta i žuta voća kao što su skvoš, šargarepa i kajsija poseduju beta karoten (može da smanji rizik od raka i srčanih bolesti), beli i crni luk sadrže niz sulfida (u borbi protiv bakterija i raka, a za jačanje imunog sistema).

Hladna, sirova hrana poput salate je posebno teška za probavu i treba je jesti umereno. Kuvana hrana se smatra izuzetno korisnom za svakoga ko se zbog neke bolesti oseća slabašno, u trudnoći ili poodmaklom dobu, jer termička obrada može pomoći oslobađanju hranljivih materija i olakšavanju njihove apsorpcije. Istočnoazijska tradicija u svemu naglašava umerenost, a prejedanje je nepotrebno opterećivanje organizma, naročito digestivnih organa.

(Izvor: Zdravissimo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR