Glas Javnosti

DOŽIVETI STOTU! Zlatni saveti japanskog lekara (105) koji je zaslužan za dugovečnost Japanaca

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Moglo bi se reći da je doktor Šigeaki Hinohara zaslužan za dugovečnost Japanaca, jer su saveti ovog japanskog doktora u velikoj meri doprineli da njegova nacija živi srećno i kvalitetno.

Preminuo je 18. jula 2017, u 105. godini, a u nasleđe čitavom svetu ostavio je vrlo vredna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja. Želite da doživite stotu i to u dobroj formi, zdravog tela i duha? Moguće je – on je to pokazao svojim primerom!

Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih saveta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja

-Svi se sećamo kako smo kao deca, zabavljajući se, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo da zadržimo taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje, objašnjava dr Hinohara.

2. Čuvajte se debljine!

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od pomorandže sa kašičicom maslinovog ulja. Verovao je da je ovo ulje odlično za krv i kožu.

3. Planirajte unapred!

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao – jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate da idete u penziju ako ne želite

-Nakon 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi još da radi – neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.

5. Delite znanje i veštine s drugima

Hinohara je godišnje držao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dece u školi do ozbiljnih preduzetnika i doktora. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj da kaže kako ga stajanje čini snažnijim.

6. Nemojte da verujete svemu što kaže doktor

Dr Hinohara je smatrao da doktori ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im doktor prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, mnogo veći nego što to misli medicina.

7. Uvek koristite stepenice i sami nosite prtljag

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je ceo život išao stepenicama i uvek po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.

8. Pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila pesma Roberta Brauninga – Abt Vogler. Ne morate da se zadržite samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte u prirodi…

9. Bol je misteriozna

Najefiksniji način za savladavanje bola je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi! Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i muizku koja će pomoći pacijentima nositi se s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

-Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kada umrete” – jednostavan je bio Hinohara u poslednjem od deset zlatnih principa dugovečnosti.

(Glas.javnosti/Kurir)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP