Glas Javnosti

DOŠAO ĐAVO PO SVOJE: Brza hrana razvija autoimune bolesti, mnogi osuđeni na CELOŽIVOTNU terapiju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Prema novim istraživanjima beleži se porast autoimunih bolesti u svetu, čak i na mestima gde ih ranije nije bilo, a brza hrana igra u svemu tome značajnu ulogu.

Autoimune bolesti su na žalost naša svakodnevica, a posebna istraživanja i rezultati pokazuju da broj ovih slučajeva konstantno raste.

- Broj autoimunih slučajeva počeo je da raste pre oko 40 godina na Zapadu - rekao je Džejms Li za Obzerver, a preneo B92.

On je takođe naglasio da se neki slučajevi danas pojavljuju u zemljama u kojima ranije nisu postojali. Na primer, najveći nedavni porast slučajeva inflamatorne bolesti creva zabeležen je na Bliskom istoku i u istočnoj Aziji. Jedva da se ranije na ovom prostoru za to i čulo. Autoimune bolesti se kreću od dijabetesa tipa 1 do reumatoidnog artritisa, inflamatorne bolesti creva i multiple skleroze.

Unsplash

Stručnjaci smatraju da faktori životne sredine igraju ključnu ulogu, te a se ljudska genetika nije promenila u poslednjih nekoliko decenija, ali da se nešto mora promeniti u spoljnom svetu "na način koji povećava našu predspoziciju za autoimune bolesti".

Ovime se posebna pažnja stavlja na ishranu i to da sve više zemalja usvaja "zapadnu" ishranu po kojoj mnogo ljudi jede brzu hranu.

- Brza hrana nema važne sastojke, kao što su vlakna, a dokazi sugerišu da ova promena utiče na mikrobiom osobe – zbir mikroorganizama koje imamo u crevima i koji igraju ključnu ulogu u kontroli različitih telesnih funkcija - rekao je Vinuesa.

- Ove promene u našim mikrobiomima mogu onda da izazovu autoimune bolesti, od kojih je više od 100 vrsta sada otkriveno.

Naučnici smatraju da se konzumiranjem brze hrane ne dobijaju nužno autoimune bolesti, ali da je važno istražiti zašto je neko ovome podložan, a neko ne. Takođe se naglašava i da sve veći broj slučajeva autoimunih bolesti širom sveta znači da su novi tretmani i lekovi sada potrebniji nego ikada ranije, te da su neki pacijenti osuženi na doživotnu terapiju prenosi B92.net.

BONUS VIDEO Legendarni srpski policajac provalio šta se krije iza rafala ispaljenih na Đokovića

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR