Glas Javnosti

DOKTORI OBJASNILI ZAŠTO SU LETI ČEŠĆE GLAVOBOLJE! Dali su i savete kako da ih sprečite!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Tokom vrelih letnjih dana, mnogo je veći rizik od pojave glavobolje. Na visokim temperaturama čak i normalan protok krvi možemo da osetimo kao probadajući bol u lobanji. Kada se krvni sudovi u glavi prošire, pritiskaju nervne završetke i najčešće se pojavljuje glavobolja.

Visoke temperature i obilni pljuskovi nakon kojih ostaje težak, lepljiv vazduh zbog kog ne možemo da dišemo su klimatski uslovi sa kojima se sve češće suočavamo. Posledice takvog vremena, koje je neuobičajeno za ovo podneblje, osećaju mnogi, a najčešće se žale na tup bol u glavi koji ponekad traje i po nekoliko dana.

- Usled naglih promena atmosferskog pritiska, spoljašnje temperature i vlažnosti vazduha javljaju se metereopatske reakcije, od kojih je glavobolja najčešća - objašnjava doktor Aleksandar Stanić, specijalista neurologije za "Blic".

- Najčešće se radi o migreni i tenzionoj glavobolji, koje su oboljenja za sebe, ona koja nisu uzrokovana drugim bolestima - dodao je ovaj eminentni stručnjak i otkrio da je pregrevanje tela okidač za pojavu migrene.

- Ekstremne vremenske promene remete prirodnu sposobnost organizma da se sam vrati u stanje pre nego što je došlo do ikakvih promena u njegovom funkcionisanju. Toplota iscrpljuje telo, preteranim znojenjem gube se tečnost i elektroliti, organizam se pregreva, pada arterijski krvni pritisak i to sve zajedno okida glavobolju - navodi doktor Stanić.

Glava leti može da zaboli i od stalnog naprezanja mišića lica i očiju zbog škiljenja na jakom suncu, a ako ste dugo na suncu, možete dobiti sunčanicu, koja takođe ide uz glavobolju i mučninu. Okidač migrene mogu da budu i šećeri i kofein kojima obiluju gazirani napici, a koje leti više pijemo.

Doktor Stanić savetuje da izbegavamo izlaganje ekstremnim spoljnim atmosferskim uticajima i da povedemo računa o ishrani.

- Važno je da ne narušimo unutrašnju ravnotežu organizma. Na prvom mestu to znači da izbegavamo preterano pregrevanje organizma tako što ćemo boraviti u hladovini, pored vodenih površina i u rashlađenom prostoru. Ne smemo dozvoliti da izgubimo tečnost i elektrolite i zato je izuzetno važno da redovno pijemo vodu i jedemo sveže voće i povrće - kaže Stanić za pomenuti portal.

- Imajte na umu da većina glavobolja spontano prolazi, često i bez terapije. Ukoliko to ne bude slučaj, nemojte da se lečite sami analgeticima. Posetite lekara da utvrdi o kojoj glavobolji se radi, jer način lečenja zavisi od toga - zakljuičuje dr Stanić.ž

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR