Glas Javnosti
Posta

DOKTORE, ŠTA DA RADIM? Imam li koronu ili je to alergija na ambroziju?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Simptomi alergije na ambroziju sa korona virusom su jako slični, ljudi ih ne raspoznaju i većina ih se javlja u kovid ambulante sa prvim zdravstvenim poteškoćama.

Činjenica je da broj zaraženih od korona virusa iz dana u dan raste ali mnogi zaboravljaju da je ali isto tako i koncentracija polena ambrozije u vazduhu izuzetno povećana. 

Godinama mi se javlja alergija na cvetanje topole, i najgore mi je s početkom proleća. Pre nekoliko dana osetio sam grebanje u grlu, slinavljenje, suzenje očiju, zapušen nos, a onda su mi čula oslabila toliko da ih gotovo nisam ni imao. Otišao sam da se testiram, bio sam negativan i rečeno mi je da je verovatno u pitanju jaka reakcija na ambroziju. Tada sam shvatio da sam pet sati sedeo među zaraženima, direktno se ugrožavajući - ispričao je čovek, alergičan na ambroziju.

Kako razlikovati simptome ambrozije od korona virusa?

Povišena temperatura je osnovna razlika između osobe koja je inficirana koronavirusom i one koja ima alergiju. Temperatura ukazuje na prisustvo korona virusa dok one sa alergijom imaju kijavicu i crvenilo. 

Kada govorimo o alergiji na ambroziju, javlja se bistar sekret, suzenje očiju koje je obilno, svrab nosa, kijanje u serijama, pa i začepljenje nosa. Ukoliko nema temperature, mesta panici nema - objasnio je Prof. dr Vojislav Đurić sa Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije.

Simtpomi alergije na ambroziju - Kijanje - Suvoća, peckanje i suzenje očiju - Zapušen nos ili obilno curenje iz nosa - Kijanje u nizu - Suv kašalj - Malaksalost

Simtomi korona virusa - Temperatura koja ide iznad 37 - Groznica i umor - Kašalj - Bol u mišićima - Otežano disanje - Gubitak čula mirisa - Gubitak čula ukusa

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR