Glas Javnosti

Doktor otkrio na koje komplikacije može da ukaže promena izgleda pupka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Iako pupak nakon rođenja nema funkciju, suptilne promene u njegovom izgledu mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.

Većina ljudi ne obraća previše pažnje na pupak. Međutim, lekari upozoravaju da može izazvati komplikacije koje mogu biti opasne po zdravlje.

Iako pupak nakon rođenja nema funkciju, suptilne promene u njegovom izgledu mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.


Prema rečima britanskog lekara Dana Baumgarda, jedna od njih je pupčana kila, koja nastaje kada deo creva viri kroz pupak, izazivajući otok.

Obično su bezopasne i uglavnom se javljaju kod odojčadi, iako su drugi najčešći tip kile kod odraslih.

Prekomerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik od pupčane kile kod odraslih. Većina slučajeva ne zahteva lečenje, iako će kila možda morati da se hirurški odstrani zbog bolova ili blokade creva.

Komplikacija koja se može pojaviti se zove „caput medusae“, ili Meduzina glava. To je mreža otečenih vena oko pupka. Iz daljine izgleda kao crna ili plava modrica. Nije u pitanju bolest, iako je obično znak ciroze.

Protok krvi kroz vene jetre postaje otežan, zbog čega se skuplja u portalnoj veni i odliva u obližnje vene blizu pupka.

Ovo povećava krvne sudove tako da počinju da liče na Meduzinu glavu. Pupak takođe može biti meta infekcije, pa se pobrinite da ga redovno čistite.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR