Glas Javnosti

Do zdravijih bubrega u dva koraka: Evo šta nam preporučuje dr NESTOROVIĆ

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Kamen u bubregu predstavlja kod ljudi čest i vrlo neprijatan problem. Evo nekih saveta kako da se čuvate da do ovog stanja ne bi došlo.

Bolovi od kamena su jedni od najjačih bolova koji postoji. Bol koji izaziva kamen u bubregu i njegovo izbacivanje kod muškaraca je navodno ekvivalent bolu koji žena oseća pri porođaju. Doktor Nestorović navodi da je kamen u bubregu češća pojava danas nego ranije, a razlozi su jednostavni. Prvi je nedovoljan unos tečnosti u toku dana jer ljudi često zaborave da piju vodu do momenta dok ne osete da su žedni. Kada čovek nema dovoljno količine vode u organizmu, organizam se brani tako što smanjuje količinu mokraće koja se koncentriše i postaje gušća. U tom slučaju, svi minerali koje izlučujemo mogu da naprave sitne kristale koji počinju da se talože u bubrezima. Neki od tih kristala su beznačajni poput amorfnih, a neki od njih dovode do stvaranja kamena u bubregu.

Drugi razlog je promena načina ishrane. Ranije se meso jelo u znatno manjim količinama, a osnovne namirnice u ishrani su bili voće i povrće. Meso ima velike količine aminokiselina. Kada pojedemo jednu šniclu od oko 300g, posle 5-6 sati, naša mokraća će biti i dalje jako kisela. U tom slučaju je visok nivo želudačne kiseline, a kisela sredina izuzetno olakšava nastajanje kamenčića u bubregu.

Treći je razlog što se slabo krećemo. U ovom slučaju, mokraćni kanali su izuvijani i mokraća malo slabije teče. Na ovaj način najpre nastaje pesak u bubregu, a zatim kamen koji može dovesti kasnije i do drugih problema. U slučaju infekcije i kamena, dolazi i do oštećenja bubrega.

Koje je rešenje ovog problema

Jedno rešenje je, navodi doktor, u domenu farmacije. Potrebno je piti soli limunske kiseline – citrate. Problem može biti što je ovaj proces zahtevniji jer zahteva razmućivanje kiseline u vodi nekoliko puta dnevno, duže vreme.

Drugo rešenje je lako ostvarivo i podrazumeva redovno pijenje vode. Ovo ne znači da se vodom treba nalivati i da treba preterivati. Znaćete da unosite dovoljno tečnosti ako je vaša mokraća svetložute boje. Osim toga, trebalo bi unositi više voća i povrća, a naročito povrća što će omogućiti nastajanje bazne sredine u organizmu.

Nestorović kaže da glavni način sprečavanja ponavljanja infekcija mokraćnih puteva nije u pijenju antibiotika jer oni samo privremeno rešavaju problem, a pritom narušavaju crevnu floru. Umesto toga treba jesti voće i povrće da bi se regulisala crevna flora. Žene koje često imaju urinarne infekcije ne treba da piju antibiotike nego da uzimaju d-manozu koja je aktivni sastojak iz brusnice. Dr Nestorović preporučuje da delujemo preventivno kako ne bismo imali kasnije problema sa kamenčićima u bubregu.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR