Bolovi od kamena su jedni od najjačih bolova koji postoji. Bol koji izaziva kamen u bubregu i njegovo izbacivanje kod muškaraca je navodno ekvivalent bolu koji žena oseća pri porođaju. Doktor Nestorović navodi da je kamen u bubregu češća pojava danas nego ranije, a razlozi su jednostavni. Prvi je nedovoljan unos tečnosti u toku dana jer ljudi često zaborave da piju vodu do momenta dok ne osete da su žedni. Kada čovek nema dovoljno količine vode u organizmu, organizam se brani tako što smanjuje količinu mokraće koja se koncentriše i postaje gušća. U tom slučaju, svi minerali koje izlučujemo mogu da naprave sitne kristale koji počinju da se talože u bubrezima. Neki od tih kristala su beznačajni poput amorfnih, a neki od njih dovode do stvaranja kamena u bubregu.
Drugi razlog je promena načina ishrane. Ranije se meso jelo u znatno manjim količinama, a osnovne namirnice u ishrani su bili voće i povrće. Meso ima velike količine aminokiselina. Kada pojedemo jednu šniclu od oko 300g, posle 5-6 sati, naša mokraća će biti i dalje jako kisela. U tom slučaju je visok nivo želudačne kiseline, a kisela sredina izuzetno olakšava nastajanje kamenčića u bubregu.
Treći je razlog što se slabo krećemo. U ovom slučaju, mokraćni kanali su izuvijani i mokraća malo slabije teče. Na ovaj način najpre nastaje pesak u bubregu, a zatim kamen koji može dovesti kasnije i do drugih problema. U slučaju infekcije i kamena, dolazi i do oštećenja bubrega.
Koje je rešenje ovog problema
Jedno rešenje je, navodi doktor, u domenu farmacije. Potrebno je piti soli limunske kiseline – citrate. Problem može biti što je ovaj proces zahtevniji jer zahteva razmućivanje kiseline u vodi nekoliko puta dnevno, duže vreme.
Drugo rešenje je lako ostvarivo i podrazumeva redovno pijenje vode. Ovo ne znači da se vodom treba nalivati i da treba preterivati. Znaćete da unosite dovoljno tečnosti ako je vaša mokraća svetložute boje. Osim toga, trebalo bi unositi više voća i povrća, a naročito povrća što će omogućiti nastajanje bazne sredine u organizmu.
Nestorović kaže da glavni način sprečavanja ponavljanja infekcija mokraćnih puteva nije u pijenju antibiotika jer oni samo privremeno rešavaju problem, a pritom narušavaju crevnu floru. Umesto toga treba jesti voće i povrće da bi se regulisala crevna flora. Žene koje često imaju urinarne infekcije ne treba da piju antibiotike nego da uzimaju d-manozu koja je aktivni sastojak iz brusnice. Dr Nestorović preporučuje da delujemo preventivno kako ne bismo imali kasnije problema sa kamenčićima u bubregu.