Glas Javnosti

Дијабетес типа 2 један од узрока мањка магнезијума

Zdravlje
Autor: n1info.com/Foto:Pixabay

Магнезијум је кључан минерал за функционисање нашег тела, а налази се у костима, меким ткивима и ћелијама.

Будући да је овај минерал одговоран за многе телесне функције, недостатак магнезијума се може негативно одразити на целокупно здравље.

Узроци недостатка магнезијума
Мањак магнезијума није чест, али се догађа. Процењује се да 2,5 одсто до 15 одсто опште популације има хипомагнезијемију, односно низак ниво магнезијума у крви. Постоји неколико могућих узрока недостатка магнезијума, а то су:
Дуготрајна прекомерна конзумација алкохола: Често испијање алкохола може довести до излучивања више магнезијума него што је потребно.

Болести пробавног система: Одређене болести пробавног система, попут целијакије или иритабилног црева (ИБД) доводе до дијареје и ометају способност тела да апсорбује храњиве супстанце.

Старост: Према истраживању из 2008. године објављеном у часопису “Магнесиум Ресеарцх”, само старење је фактор ризика за недостатак магнезијума. Особе које су највише изложени ризику од мањка магнезијума су старије особе и људи који су критично болесни.

Како старимо, тело све теже апсорбује магнезијум и друге храњиве супстанце, због промена у желудачној киселини. Старије особе такође чешће узимају лекове који могу да ометају апсорпцију магнезијума.

Дијабетес типа 2: Дијабетес, посебно тип 2, је такође фактор ризика. Особе с типом 2 имају отпорност на инсулин, због чега постоји већа могућност да ће прекомерне количине магнезијума пролазити кроз мокраћу.

Симптоми
Најчешћи симптоми недостатка магнезија су умор, слабост и мучнина. Умор и слабост настају због чињенице да је магнезијум потребан за претварање хране у енергију коју тело може да користи.

Мањак магнезијума може да резултираи ниским нивоом осталих минерала. Недостатак магнезијума може да се покаже као хипокалцемија - низак ниво калцијума у крви или хипокалемија - низак ниво калијума у крви, због важне улоге магнезијума у минералној равнотежи.

Како лечити недостатак магнезијума
Лечење недостатка магнезијума је релативно једноставно с обзиром на то да је много намирница богатих магнезијумом.

Препоручене дневне дозе овог минерала за мушкарце су од 400 до 420 милиграма, а за жене од 310 до 320 милиграма.

Магнезијума највише има у лиснатом зеленом поврћу - спанаћу и кељу, затим у орашастим плодовима - бадемима, индијском ораху и кикирикију, као и у воћу - авокаду, бананама и јабукама, у махунаркама и житарицама обогаћеним витаминима и минералима.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR