Glas Javnosti

Dermatolozi savetuju: Izbegavajte ove dve namirnice – izazivaju upale i čine kožu starijom

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci za zdravlje kože izdvojili su dve namirnice koje posebno negativno utječu na kolagen i elastičnost kože.

Određene visoko prerađene namirnice mogu ubrzati starenje kože smanjujući nivo kolagena i elastičnost kože, od čega zavisi očuvanje mladolikog izgleda. Te namirnice često sadrže mnogo šećera, rafinisanih ugljenohidrata i štetnih dodataka koji uzrokuju upale i oksidativni stres, što dovodi do bora i opuštene kože.

Kako bi podržali zdrav, blistav izgled kože i sprečili prerano starenje, stručnjaci za zdravlje kože izdvojili su dve namirnice koje posebno negativno utiču na kolagen i elastičnost kože.

Maslac i margarin


Iako maslac i mlečni proizvodi sadrže korisne nutrijente poput vitamina D i kalcijuma, preterano konzumiranje može uticati na kožu, ističe Index.hr.

„Mlečni proizvodi, poput maslaca, povećavaju IGF-1, što uzrokuje masniju kožu“, objašnjava dermatološkinja dr Elejn F. Kung za SheFinds. Masna koža može da začepi pore i podstake akne, a margarin, zbog visokog udela transmasnih kiselina, dodatno ubrzava proces starenja.

„Transmasne kiseline čine kožu osetljivijom na UV zračenje, što može oštetiti kolagen i elastin“, upozorava stručnjakinja za negu kože, Robin Njumark.


Slatke žitarice

Žitarice bogate šećerom negativno utiču na zdravlje kože zbog visokog glikemijskog indeksa i udela šećera. Taj šećer podstiče proces glikacije, pri kojem se molekuli šećera vežu za proteine poput kolagena i elastina, stvarajući napredne produkte glikacije (AGEs), koji slabe kožu.

Izbacivanjem ovih namirnica iz ishrane možemo značajno pridoneti očuvanju mladolikog izgleda kože i sprečiti prerano starenje.

Glas javnosti /N07S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR