Glas Javnosti

DANAS JE SVETSKI DAN BEZBEDNOSTI PACIJENATA: U fokusu bezbedna primena lekova

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Širom sveta danas će biti obeležen Dan bezbednosti pacijenata, a ove godine u fokusu je bezbedna primena lekova.


Ova globalna kampanja, pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pozvala je sve zainteresovane strane da preduzmu mere u ključnim oblastima koje su povezane sa potencijalno značajnom štetom za pacijente usled nebezbedne primene lekova.

"Svaka osoba širom sveta će u nekom trenutku svog života uzimati lekove za prevenciju ili lečenje bolesti. Međutim, lekovi ponekad, ako se pogrešno čuvaju, propisuju, izdaju, primenjuju, ili ako se ne prate nakon primene, mogu izazvati ozbiljnu štetu", ukazali su u zajedničkom saopštenju povodom Svetskog dana bezbednosti pacijenata Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), Privredna komora Srbije i udruženja GENEZIS i INOVIA.


Pacijentima je preporučeno da provere da li koristite odgovarajući lek na adekvatan način, a ukoliko nisu sigurni da se obrate zdravstvenom radniku za savet.

Praćenje bezbednosti lekova (farmakovigilanca) jedan je od najvažnijih poslova ALIMS-a.

Kao regulatorno telo, ALIMS preko svog Nacionalnog centra za farmakovigilancu (NCF) kontinuirano održava i unapređuje nacionalni sistem farmakovigilance u Srbiji, u saradnji sa zdravstvenim radnicima i ustanovama, pacijentima, proizvođačima lekova i nosiocima dozvola za lek i distributerima, a sve sa ciljem zaštite javnog zdravlja i unapređenja bezbednosti pacijenta, piše Glas Podrinja.


Farmaceutska industrija takođe ima obavezu da redovno prati bezbednost svojih lekova, kako tokom perioda razvoja, tako i nakon dobijanja dozvole za stavljanje leka u promet, kroz otkrivanje ranije neprepoznatih opasnosti, razjašnjavanje predisponirajućih faktora, pobijanje lažnih bezbednosnih signala i kvantifikovanje rizika u odnosu na korist za svaki pojedinačni lek.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR