Glas Javnosti

DANAS JE 12.NOVEMBAR: Svetski dan borbe protiv pneumonije

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svetski dan borbe protiv pneumonije obeležava se 12. novembra sa ciljem da edukuje ljude o tome šta ova bolest predstavlja, koji su njeni uzroci i kakva je njena prevencija.

Pneumonija je najveći svetski zarazni ubica dece i odraslih. U proseku, pneumonija odnese više dečijih života nego AIDS, male boginje i malarija. Tema ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma nosi naziv: „Šampionska borba protiv pneumonije“.

Pneumonija je bolest koja izaziva zapaljensku reakciju u plućima. Iako bakterijske bolesti utiču na većinu slučajeva upale pluća, virusne infekcije kao što je grip ili infekcija COVID-19 takođe mogu da napadnu pluća i izazovu značajnu inflamatornu štetu. Različiti faktori mogu izazvati upalu pluća. Utvrđeno je da ljudi koji puše, oni sa istorijom konzumiranja alkohola ili bilo koje druge nedozvoljene supstance i oni sa već postojećim hroničnim respiratornim poremećajima kao što je HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća) imaju veću prevalenciju od upale pluća.


Zabrinjavajući su podaci koje apostrofira Svetska zdravstvena organizacija: Pneumonije izazvane virusima, bakterijama ili gljivicama, su vodeći uzrok mortaliteta kod dece mlađe od 5 godina, sa čak preko 800.000 letalnih ishoda godišnje.

U 2019. godini pneumonija je odnela živote 2,5 miliona, uključujući 672.000 dece. Kombinovani efekti pandemije COVID-19, klimatskih promena i sukoba podstiču krizu upale pluća tokom života – stavljajući milione u opasnost od infekcije i smrti. U 2021. godini, procenjeni teret smrti od respiratornih infekcija, uključujući COVID-19, je ogromnih 6 miliona. Deca i stare osobe su ti koji su u najvećem riziku. Sprečavanje pneumonije kod dece je suštinska komponenta strategije za smanjenje smrtnosti dece. Imunizacija protiv pneumokoka, malih boginja i velikog kašlja (pertusisa) je najefikasniji način prevencije upale pluća. 


Adekvatna ishrana je ključna za poboljšanje prirodne odbrane dece, počevši od isključivog dojenja prvih 6 meseci života. Osim što je efikasan u prevenciji upale pluća, takođe pomaže da se smanji dužina bolesti ako se dete razboli. Rešavanje faktora životne sredine kao što je zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru (na primer, obezbeđivanjem pristupačnih čistih peći u zatvorenom prostoru) i podsticanje dobre higijene u prepunim domovima takođe smanjuje broj dece koja obole od upale pluća.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR