Glas Javnosti

DA LI ŽVAKA MOŽE DA UTIČE NA ZDRAVLJE : Stručnjaci otkrivaju i KAKO

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Žvakanje žvakaće gume svaki dan verovatno je jedna od navika o kojima možda ne razmišljamo, kao ni o pranju zuba, češljanju ili odlasku u toalet pre izlaska iz kuće.

Žvakaća guma je napravljena od gumene baze, zaslađivača, ukusa i boja. 

Žvakaća guma od koje mogu da se prave baloni veličine vašeg lica napravljena sa višom osnovom gume, što joj daje veću elastičnost. Zaslađivač u žvaki može biti veštački (poput šećernog alkohola) ili šećer. Ima ih raznih ukusa, od nane preko cimeta do voćnih i desertnih.

Mnogi ljudi žvake koriste da nakon obroka osveže dah.


Da li u sastojci žvakaće gume bezbedni

Žvaka se može napraviti od različitih sastojaka. Generalno, smatra se bezbednim prehrambenim proizvodom. Međutim, najbolje je da prvo proverimo etiketu na našem omiljenom brendu, jer postoji nekoliko sastojaka na koje treba obratiti pažnju.

Šećer

Neke žvake prave se sa šećerom. Iako se čini da je reč o maloj količini, treba da znamo da dodate šećere iz žvake ne treba zanemarivati

– Ako je u pitanju žvakaća guma zaslađena šećerom, ne treba da je žvaćete ceo dan, jer količina šećera može da se poveća – kaže Melissa Mitri, registrovani dijetetičar i vlasnica Melissa Mitri Nutrition. Ne treba zaboraviti da šećer u žvakama ulazi u sastav naše ukupne ishrane. Američko udruženje za srce preporučuje da muškarci ne unose više od 9 kašičica (36 grama) dodatog šećera dnevno, dok bi žene trebalo da se ograniče na 6 kašičica (25 grama dnevno).

Veštački zaslađivači

Ako nema šećera, žvakaća guma može sadržati šećerne alkohole, uključujući ksilitol, eritritol i sorbitol, između ostalih veštačkih zaslađivača. Iako su bezbedni u umerenim količinama, postoji izvesna zabrinutost.

–  Ove zamene za šećer mogu imati štetan uticaj na zdravlje creva i nivo šećera u krvi. Takođe su previše slatke i kod nekih osoba mogu da izazovu veću žudnju za slatkišima – kaže Mitri.

Određeni aditivi

Mitri ukazuje na zabrinutost u vezi sa BHT (butilirani hidroksitoluen), konzervansom koji se koristi za sprečavanje oksidacije, i titanijum dioksidom, neorganskom hemikalijom koja se dodaje kao sredstvo za izbeljivanje žvakaćim gumama. Evropska agencija za bezbednost hrane nedavno je objavila da titanijum dioksid više nije bezbedan aditiv za hranu. Međutim, i dalje se smatra bezbednim u SAD, prema Upravi za hranu i lekove. 

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR