Glas Javnosti

DA LI SU I KOLIKO JAJA ZDRAVA: Šta je pokazalo istraživanje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Različita su mišljenja o tome kako konzumiranje jaja utiče na naš organizam. Čak se I stručnjaci ne slažu uvek oko toga, najčešće pominjući holesterol. Evo šta je pokazalo jedno istraživanje.

Studija objavljena 2018. godine u časopisu Heart u kojoj je učestvovalo oko pola miliona odraslih u Kini, otkrila je da osobe koje na dnevnom nivou konzumiraju jedno jaje, imaju značajno niži rizik od srčanih bolesti i infarkta od osoba koje jedu jaja mnogo ređe.

Autori studije istražili su kako konzumacija jaja utiče na markere kardiovaskularnih bolesti u krvi i to kako bi shvatili procese koji utiču na zdravlje, prenosi Science Daily.

Profesor sa Univerziteta Peking Lang Pan s timom je odabrao 4.778 učesnika u istraživanju od kojih je 3,401 imao neku kardiovaskularnu bolest, a 1,377 osoba nije. Naučnici su merili metabolite u plazmi iz krvi pacijenata i više od 20 vrsta metabolita povezali su s nivoom konzumacije jaja.

Rezultat analize bio je takav da su osobe koje su umereno jele jaja imale više belančevina u krvi, kao i molekula koje pomažu čišćenju holesterola u krvnim sudovima, te štite od začepljenja krvnih sudova. Kod osoba koje su jele manje jaja, nivoi dobrih metabolita su bili niži, a štetnih viši, u poređenju s osobama koje su redovno jele jaja, prenosi Krstarica.

– Naši rezultati pokazuju da umerena konzumacija jaja može poomoći u zaštiti zdravlja srca, rekao je Canqing Yu, profesor s pekinškog univerziteta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR