Glas Javnosti

DA LI STE ČULI ZA KOMBUHU: Ona je eliksir zdravlja i mladosti star čak 2000 godina!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kombuha je napitak koji potiče iz Kine. Spravlja se od japankse čajne gljive, koja predstavalja najbolji izvor bakterija koje su pravi prijatelji našim crevima.

U Kini se gde se smatrao eliksirom besmrtnosti i života.

Ovaj napitak se koristio kao pomoć kod raznih bolesti i tegoba, a svoje lekovito dejstvo zadržao je do danas.

Zbog svog blagotovornog dejstva, mnogi je upoređuju sa kefirom. Prava razlika između kombuhe i kefira je što se kefir pravi u mleku, a kombuha je gljiva koja se razmnožava u čaju. Od ove gljive možete napraviti kombuha čaj koji je blago kiselkasto – slatkog ukusa, čak i slabo gaziran.

Blagotovorno dejstvo kombuha čaja na organizam

Ovaj čaj je bogat vitaminom B i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. U sebi sadrži glukuronsku i maličnu kiselinu koji su bitni za uklanjanje toksina iz jetre. Glukuronska kiselina je retka supstanca koja pomaže organizmu da se izbori sa toksinima iz plastike, nafte, pesticida…

Takođe, sadrži i mlečnu kiselinu koja podstiče cirkulaciju i pomaže kod zatvora. Usniska kiselina pomaže kod jačanja imuniteta i štiti organizam od raznih upala i infekcija. I na kraju, oksalna kiselina podstiče proizvodnju energije u ćelijama i zbog toga se smatra da ovaj napitak podmlađuje i daje energiju.

Kombuha je gljiva koja doprinosi jačanju imuniteta, olakšava probavu, podstiče rad jetre i bubrega, reguliše krvni pritisak i nivo holesterola, smanjuje upale i doprinosti zdravlju kose s obzirom da je bogata vitaminom B. Takođe, smatra se da je odličan izbor kad je u pitanju mršavljenje jer se često kombinuje sa zelenim ili crnim čajem za koje je poznato da pomažu kod gubitka viška kilograma.

Napravite kod kuće čaj od kombuhe

U lonac sipajte 7 čaša vode. Sačekajte da voda provri, a zatim dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi, pa dodajte 4 kesice čaja (zelenog ili crnog) i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se čaj ohladi, sipajte ga u staklenu teglu. Uzmite komad stare kombuhe i stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle. Potrebno je od 2 do 4 nedelje da se napitak fermentiše. Kada bude govov, to ćete prepoznati po formiranoj gljivi na vrhu čaja.

Prethodno je potrebno da se na čaju pojave mehurići koji će se vremenom grupisati i stvoriti želatinastu masu – novu kombuha gljivu. Miris čaja koji podseća na sirće je ono što je normalno i očekivano, te takav čaj smete da pijete. Naravno, potrebno je da ga prvo procedite.

Čaj nemojte piti ako se pojavila buđ ili ako je miris čaja užegao jer to može izazvati trovanje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR