Glas Javnosti

Da li ste čuli za IMUNITET PSIHE? I kako da ojačamo svoju MENTALNU SNAGU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Česta uznemirenost, nervoza i bes u svakodnevnim situacijama znaci su da vam je oslabljen imunitet psihe.

Stručnjak savetuje kako da ga ojačate i da lakše podnosite uobičajene dnevne frustracije.

Ako ste se nekad pitali kako da podnesete različite situacije koje vas frustriraju, da pritom ne odustanete od cilja i da ne dođete u onu tešku situaciju koju danas žargonski nazivamo „pucanje“, odgovor možete naći u sposobnosti tolerancije na frustraciju i jačanju imuniteta psihe. O ovom novijem fenomenu razgovarali smo sa Jovanom Repić, psihodinamskim trenerom, lajfkoučem po OLI metodi.

ŠTA JE IMUNITET PSIHE

 Možemo reći da je imunitet psihe naša otpornost na nezadovoljstva i osujećenja koja život nosi sa sobom. Kada postoji neka prepreka pri ispunjenju želje, javlja se emocionalna reakcija koju nazivamo frustracijom. Dakle, osećamo frustraciju kada na putu ostvarenja neke naše želje, ideje ili plana, stoji prepreka – kaže Repić.

Izvori frustracije mogu biti u različitim segmentima života, kako na poslu, u odnosima sa kolegama, u komunikaciji sa nadređenima, zadacima koji se pred nas stavljaju, čije izvršenje nam teško pada, tako i u odnos prema autoritetu. – Za neke ljude čekanje može biti frustrirajuće, kada želimo da dobijemo nešto što pre ili baš u trenutku kada smo planirali. Takođe, donošenje odluke može biti situacija koja izaziva frustraciju. I sam naš odnos prema životu i životnim pravilima može biti izvor frustracije.

ŠTA DA RADITE

Životne zakone, pravila i nepredvidivosti ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na sebe i svoje reakcije, možemo sebe da ojačamo, kako bismo lakše podnosili nama frustrirajuće situacije.

Kao što možemo da ojačamo svoj organizam i imuni sistem, tako možemo da ojačamo i svoj imunitet psihe. Za to nam je potrebna optimalna frustracija da bi se imunitet psihe razvijao, poverenje u sebe da mi to možemo da izdržimo, razvijanje strpljenja i unutrašnjeg umiritelja, sposobnost odlaganja zadovoljstva i podnošenja nezadovoljstva – savetuje Repić svima onima koji osećaju da im je „fitilj sve kraći“.

KAKO ZNATI DA JE OVAJ IMUNITET OSLABLJEN

Jovanom Repić, psihodinamskim trenerom, savetuje kada primetimo da često upadamo u zamke, kada se češće uznemirimo, kada osećamo nervozu i bes u situacijama koje su svakodnevne, to je znak da je imunitet psihe oslabljen.

– Takođe, znak je i kada imamo česte okidače koji nam oduzimaju energiju i osećamo se iscrpljeno nakon tih situacija, kao nakon prehlade. Razumljivo je da teško možemo biti u situaciji koju teško podnosimo. Možda ćemo primetiti da u tim situacijama pribegavamo potiskivanju ili negiranju neke naše želje. Može biti uočljivo u ponašanju da odustajemo od cilja jer ne možemo da čekamo, ne možemo nešto da istrpimo ili da burno reagujemo, kolokvijalno rečeno, „pucamo“ u frustrirajućim situacijama. To mogu biti pokazatelji da nam je imunitet psihe slab ili oslabljen i da treba da ga ojačamo i budemo otporniji.

NE SAKRIVAJTE SE, PRIHVATITE PROBLEME

Naša sagovornica savetuje da uočite svoje okidače, da razumete šta vas konkretno iritira.

– Tek tada možete da počnete da radite na načinima za efikasnije nošenje sa izazovima. Kao što fizički napori ojačavaju telo, tako i optimalno izlaganje frustraciji, strpljenje i vera u sebe da to možete da izdržite razvijaju vašeg unutrašnjeg umiritelja. Zato se i do imuniteta psihe dolazi vežbanjem, fizičkim i mentalnim, a ne bežanjem i sakrivanjem od problema. Dobro je setiti se one drevne mudrosti: „Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da razlikujem jedno od drugog“ – savetuje Repić - prenosi novipocetak.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR