Glas Javnosti

Da li pijete čaj od bosiljka? Znate li u kojim slučajevima pomaže?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Bosiljak (Ocimum basilicum), sveta biljka u srpskoj tradiciji, višegodišnja je zeljasta biljka poreklom iz Indije. Smatra se da su je u naše krajeve u srednjem veku doneli hodočasnici

U Srpskoj pravoslavnoj crvki označava blagodat Svetog Duha a koristi se i u kulinarstvu, naročito u mediteranskoj kuhinji. Spominje se i u pesmama (“Oj devojko, dušo moja, čim mirišu nedra tvoja”).

Ali, da li ste znali da se osušeni bosiljak može spremiti i kao čaj i u kojim slučajevima pomaže?

 

1.    Pomaže kod prehlade i gripa

Konzumiranje čaja od bosiljka će smanjiti grebanje u grlu i kašalj a pomaže kada se pojave temperature i upale. Grlo možete i ispirati ovim čajem.

 

2.    Ima antibakterijska svojstva

Ukoliko imate neku infekciju, uvrstite ga u terapiju, može da oporavi i očisti telo od infekcija.

Foto: Pixabay

 

3.    Ublažava simptome astme i bronihtisa

Važan je lek ne samo kod prehlade i upala već i kod hroničnih stanja kao što su astma ili hronični bronhitis. Generalno, u slučaju svih respiratornih problema je dobar izbor. Kada su u pitanju astma i brohnitis, kombinuje se sa medom i đumbirom.

 

4.    Ima pozitivan uticaj na zdravlje bubrega

Za lečenje kamena u bubregu možete kombinovati čaj od bosiljka sa medom i sa čajem od listova breze.

Foto: Pixabay

5.    Leči jetru i giht

Ako se listovi biljke prekriju vrelom vodom i poklope mogu se konzumirati nakon 10 minuta. Za jetru i giht je potrebno piti dve šolje dnevno između obroka. Nakon osam dana napraviti pauzu od dve nedelje i nastaviti ciklično dalje sa lečenjem.

 

6.    Protiv gasova

Posle obroka konzumirati čaj koji je stajao 20 minuta u vreloj vodi.

 

Pored navedenih stanja otklanja mentalni umor, poboljšava raspoloženje tako što povoljno deluje na nervni sistem, ublažava probavne tegobe, snižava nivo glukoze u krvi kao i nivo lošeg holesterola, jača imunitet i leči upalu desni, uklanja celulid i ublažava menstrualne tegobe, jača srce, smanjuje rizik od pojave infarkta i deluje povoljno na još mnogo disbalansa u telu.

Jednom rečiju, čaj od bosiljka se može smatrati univerzalnim lekom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR