U Srpskoj pravoslavnoj crvki označava blagodat Svetog Duha a koristi se i u kulinarstvu, naročito u mediteranskoj kuhinji. Spominje se i u pesmama (“Oj devojko, dušo moja, čim mirišu nedra tvoja”).
Ali, da li ste znali da se osušeni bosiljak može spremiti i kao čaj i u kojim slučajevima pomaže?
Konzumiranje čaja od bosiljka će smanjiti grebanje u grlu i kašalj a pomaže kada se pojave temperature i upale. Grlo možete i ispirati ovim čajem.
Ukoliko imate neku infekciju, uvrstite ga u terapiju, može da oporavi i očisti telo od infekcija.
Važan je lek ne samo kod prehlade i upala već i kod hroničnih stanja kao što su astma ili hronični bronhitis. Generalno, u slučaju svih respiratornih problema je dobar izbor. Kada su u pitanju astma i brohnitis, kombinuje se sa medom i đumbirom.
Za lečenje kamena u bubregu možete kombinovati čaj od bosiljka sa medom i sa čajem od listova breze.
Ako se listovi biljke prekriju vrelom vodom i poklope mogu se konzumirati nakon 10 minuta. Za jetru i giht je potrebno piti dve šolje dnevno između obroka. Nakon osam dana napraviti pauzu od dve nedelje i nastaviti ciklično dalje sa lečenjem.
Posle obroka konzumirati čaj koji je stajao 20 minuta u vreloj vodi.
Pored navedenih stanja otklanja mentalni umor, poboljšava raspoloženje tako što povoljno deluje na nervni sistem, ublažava probavne tegobe, snižava nivo glukoze u krvi kao i nivo lošeg holesterola, jača imunitet i leči upalu desni, uklanja celulid i ublažava menstrualne tegobe, jača srce, smanjuje rizik od pojave infarkta i deluje povoljno na još mnogo disbalansa u telu.
Jednom rečiju, čaj od bosiljka se može smatrati univerzalnim lekom.
8 min