Crveno i belo grožđe sadrže antioksidanse i imaju antiinflamatorna svojstva - ipak crveno sadrži više flavonoidnih jedinjenja koja pogoduju zdravlju kao što su kvercetin i miricetin nego ono zeleno, odnosno belo.
Činjenica je da su veoma slični po kalorijama, ugljenim hidratima, vlaknima i vitaminima, ali ipak postoji i razlika. Grožđe tamnijih boja, kao što je crveno, može sadržati više antioksidanasa.
Ipak, izbor vrste grožđa uglavnom zavisi od ličnog ukusa i dostupnosti grožđa u području, te za koju god se vrstu odlučite, nećete pogrešiti.
Dakle, jedinjenja u grožđu mogu imati antiinflamatorna, antimikrobna i antikancerogena svojstva, govore istraživanja.
Mnogi ljudi više vole slatkoću crvenog grožđa, dok drugi više cene kiselost belog. Ukratko, razlike su praktično zanemarljive. Važnije je da konzumira sveže i najbolje je uključiti i crveno i belo grožđe u ishranu, jer oba tipa pomažu u smanjenju upala i doprinose opštem zdravlju.
Takođe, ni jedno ni drugo nema značajnu prednost kada je u pitanju gubitak težine, jer imaju praktično isti kalorijski i nutritivni sastav. Važnija je količina koju konzumirate.
Dobro je da se kombinuje sa proteinima ili zdravim mastima, kao što su sir ili orašasti plodovi, kako bi se usporilo varenje i sprečio skok šećera u krvi. Takođe, odlična je užina pre treninga, jer obezbeđuje brzo svarljive ugljene hidrate potrebne za energiju, piše Prevention.
Glas javnosti /U01S