Glas Javnosti

Da li je ovo kraj HIV-a, EKSPERIMENTALNA VAKCINAdaje dobre rezultate

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vakcina protiv HIV-a u ranoj fazi ispitivanja pokazuje pozitivne rezultate. Ako uspe, to bi bila prva vakcina protiv HIV-a nakon skoro 40 godina istraživanja.

U pitanju je malo ispitivanje prve faze testiranja vakcine koja je napravljena od konstruisane verzije proteina koji postoji na virusu HIV-a.

Ova čestica je dizajnirana da pripremi telo da generiše široko neutrališuća antitela, za koja se smatra da su ključna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a.

Široko neutrališuća antitela bi prepoznala veliki deo podtipova HIV-a, što je neophodno da bi se obezbedio imunitet jer virus HIV-a često mutira.

Četrdeset osam učesnika je ili primilo kandidata za vakcinu ili placebo, a 35 od 36 onih koji su primili kandidat za vakcinu pokazalo je aktivaciju široko neutrališućih B ćelija prekursora antitela koje bi mogle da proizvedu prvi korak na putu ka imunitetu.

Suština ove tehnike je u suštini da obuči imuni sistem da prepozna široku lepezu prirodnih podtipova HIV-a, kaže Vilijam Šif, jedan od autora studije, je profesor na odeljenju za imunologiju i mikrobiologiju u „Scripps Research“.

„Postoji samo nekoliko mesta na površini šiljka HIV-a koje ostaju ista ili relativno ista u različitim izolatima. I mi pokušavamo da izazovemo vrlo specifična antitela koja imaju vrlo specifična svojstva koja im omogućavaju da se vežu tačno za te delove“, rekao je dr Šif.

U studiji faze I niko nije prijavio ozbiljne neželjene efekte, a drugi neželjeni efekti kao što su bol na mestu injekcije ili glavobolja bili su blage do umerene i nestale su za jedan do dva dana.

Ovi rezultati, objavljeni u akademskom časopisu „Science“ 1. decembra 2022. godine, na Svetski dan borbe protiv AIDS-a, prvi put su objavljeni 2021. godine na virtuelnoj konferenciji koju je organizovalo Međunarodno AIDS društvo za istraživanje HIV-a. Ispitivanje su zajedno vodili Međunarodna inicijativa za vakcinu protiv AIDS-a i „Scripps Research“.

Istraživači pokušavaju da stvore vakcinu protiv HIV-a skoro 40 godina

Poznato je da je protiv HIV-a teško pronaći vakcinu, dobrim delom  zbog sklonosti HIV-a da mutira. Brzom evolucijom i promenom, može da izbegne imuni sistem tako da ga je teže prepoznati, piše Business Insider.

Pored toga, praktično niko, osim nekoliko slučajeva, nije izlečen od HIV infekcije.


„To znači da ne znamo koje vrste imunoloških ćelija u telu zapravo mogu da zaštite od infekcije“, kaže doktor.

On dodaje da bi teoretski, ova vakcina mogla da bude prva u nizu injekcija, od kojih svaka koristi različite čestice HIV-a za treniranje imunološkog sistema. Kako u smislu pronalaženja vakcina postoji napredak, molekuli se sve više približavaju molekulima stvarnih HIV virusa, sve dok se proizvedena antitela ne vežu za mnoge različite vrste HIV-a.

„To je potpuno novi način razmišljanja o tome kako napraviti vakcinu“, rekao je dr Šif.

Moderna razvija svoju HIV vakcinu na osnovu sličnih istraživanja

Prema rečima dr Šifa, njegov tim trenutno radi sa biotehnološkim gigantom Modernom na razvoju i testiranju vakcine za isporuku čestica HIV-a koje treniraju imunitet putem mRNK, umesto modela zasnovanog na proteinima koji je koristila ova najnovija studija.

Jedna studija prve faze trenutno testira istu česticu, kao i drugu projektovanu česticu, sa sistemom za isporuku mRNA. Druga studija testira istu česticu u kliničkom ispitivanju u Africi.

Biće potrebno vreme pre nego što počnu ispitivanja faze 2, kaže dr Šif, i nema garancije da će vakcina na kraju delovati.

Ali ako se to dogodi, ova tehnika bi se mogla koristiti za pravljenje drugih vakcina, rekao je, poput univerzalnog koronavirusa ili vakcine protiv gripa.

„Optimisti smo da postoje neke šanse da ovaj pristup može da bude od pomoći i to ne samo za  HIV“, rekao je dr Šif, i dodao da bi bio ogroman uspeh čak i kada bi samo za HIV bila uspešna.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR