Glas Javnosti

DA LI IH I VI IMATE? Najčešći razlozi pojave belih mrlja na noktima

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Promene boje, lomljivost ili zadebljanja noktiju na nogama i rukama mogu da budu znak da se u vašem telu nešto događa, uglavnom bezopasno i rešivo.

Međutim, promene na noktima mogu da budu i znak nečeg ozbiljnijeg, ali su ti slučajevi prilično retki.

Uzročnici promena na naktima su različiti, od gljivica do psorijaze, piše N1.


Gljivice (onihomikoza)

Kako navodi klinika Mejo, gljivice na noktima obično počinju kao bela ili žuta mrlja ispod vrha nokta. Iako su gljivične infekcije noktiju na nogama retko razlog za zabrinutost kada je u pitanju naše celokupno zdravlje, retko nestaju ako se ne leče.

Infekcija candidom

Iako se obično nalazi u noktima ljudi koji često drže ruke u vodi, ova gljivica može da se nađe i u noktima na nogama, naročito ako su vam stopala često u vodi.

Kao i kod drugih stanja koja dovode do pojave svetlih mrlja na noktima, infekcija candidom dovodi do toga da nokti postanu bledi i skloni lomljenju. Koža oko zaraženog nokta najčešće dobija crvenkastu boju.


Psorijaza 

Psorijaza noktiju je uobičajeno upalno stanje. Zdravi nokti su glatki, ali kod psorijaze nokti na nogama su deblji, a površina im je prekrivena sitnim udubljenjima. Nokat može da počne da se lomi, ali i odvaja od prsta.

Za blage slučajeve vaš lekar može da prepisše topikalnu primjenu vitamina D, retinoida (vitamina A), kortizonskih krema ili injekcija kortizona ispod zahvaćenih noktiju. Fototerapija (lečenje ultraljubičastim svetlom) takođe može da pomogne.


Razlog za bele mrlje na noktima može da bude i stari lak za nokte.

Ako se lak za nokte ostavi predugo na noktima ili ako često koristite sredstvo za uklanjanje laka za nokte, oni mogu da dehidriraju, što dovodi do keratinskih granula. Ove granule izgledaju kao tragovi krede na površini nokta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR