Glas Javnosti

Čuvarkuća poznata po narodnim verovanjima da ima snažna lekovita dejstva

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Osim dekorаtivnosti, izuzetno je lekovitа i koristi se u nаrodnoj medicini, zаto što poseduje protivupаlnа, аntiseptičkа i diuretičkа svojstvа

Prevod lаtinskog nаzivа ove biljke “uvek živа” govori o njenoj neuništivosti. Premа drevnom verovаnju, štiti dom i porodicu od zlih silа, bolesti i požаrа, pа je zаto dobilа nаziv čuvаrkućа.

Čuvarkuća i med su prirodni lek za ciste. Da biste napravili ovaj melem potrebno je 300 grama listova čuvarkuće i 500g domaćeg meda. Sameljite čuvarkuću i pomešajte sa medom a zatim ostavite da odstoji nekoliko dana. Nakon toga konzumirajte 1 – 2 kašičice svakog dana. Dokazano je da ova smeša uspešno leči miome na materici kao i ciste na jajnicima ali i ciste u grlu. 

Čuvarkuća je stari narodni lek za bol u uhuh, oštećenja bubne opne i gubitak sluha pa je često nazivaju i uhovnik. Njen sok rastvara višak smole u uhu i uopšteno smanjuje bol, a naziv čuvarkuća dobila je zbog toga što često krasi krovove kuća. Za bol u uhu najbolje je da ukapate 3 do 4 kapi soka čuvarkuće u uho, da malo odležite i posle se okrenete tako da sok iscuri iz uha. 

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora materice i usne šupljine. Pijte tri kašike soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje. Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista. Mast od čuvarkuće je lekovita za: rane koje su nastale od udarca i prignječenja, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata, fistula i gnojnih rana koje dugo ne zarastaju. 

Potrebno vam je: 1 šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće i 200 grama masti. Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpi se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuvanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagreje da postane tečna, procedi se i stavi u teglicu i čuvati u frižideru.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR