Postoji mnogo razloga zbog kojih limun spada među najpopularnije voće širom sveta. Nekoliko kapi limunovog soka čini hranu ukusnijom. Još više se koristi kao piće, kako u vidu limunade, tako i kao dodatak ostalim sokovima ili alkoholnim pićima. Često je deo ukusnih slatkiša, kao što je pita od limuna. Kiseo ukus ovog citrusnog voća, daje novu svežinu slatkim poslasticama. Kao što već sigurno znate, limun je ekstremno zdrav.
Sadrži jako mnogo vitamina C koji podiže imunitet i koristi vašem telu u borbi protiv infekcija. Takođe ima sastojke koji pomažu u sprečavanju raka i regulišu krvni pritisak. Limun pozitivno utiče čak i na mentalno zdravlje, ublažava stres i depresiju.
Ovo voće uglavnom se ne jede kao grickalica, zato što je veoma kiselo i jako. Zamrzavanje i hladne temperature značajno ublažavaju kiseo ukus ovog voća. Razlog zbog kog je zaleđeni limun drugačijeg ukusa je smanjen nivo kiselosti u odnosu na limun koji se čuva na sobnoj temperaturi.
Još jedna bitna stavka jeste limunova kora. Ona sadrži pet do deset puta više vitamina nego sam limun. Zbog toga je ne treba bacati. Zaleđena kora ima sjajan ukus, samo budite sigurni da ste voćku temeljno oprali pre upotrebe.
View this post on Instagram
Limunova kora može da bude odličan dodatak pićima, salatama, sladoledu. Budite sigurni da je limun skroz zaleđen pre nego što ga iskoristite u hrani, zato što zaleđena kora ima neuporedivo bolji ukus.
(Glas javnosti)