Sva njegova korisna svojstva postoje zbog njegovog bogatog sastava. Crni pirinač je izvornik proteina, mnogo korisnih aminokiselina, vitamina B9 i vitamina E. Ima u sastavu i minerale kao što su magnezijum, cink, fosfor, mangan, karoten, vlakna i dr. Zapravo, sadržaj vlakana u njemu je 4 puta veći nego kod belog pirinča. Crni pirinač je niskog sadržaja šećera, a gluten potpuno odsustvuje iz njegovog sastava.
Neka od poslednjih istraživanja naglašavaju da crni pirinač pomaže u prevenciji različitih vrsta raka, dijabetesa, hipertenzije i drugih ozbiljnih oboljenja. Prema američkim specijalistima samo mali procenat pirinča sadrži mnogo više korisnih materija od borovnica koja imaju reputaciju super hrane.
Crni pirinač predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičast pirinač, zbog nijanse koju dobija nakon što je podložen temičkoj obradi.
Specifična boja hranljive namirnice je izazvana prisustvom antocijanina (pigmenta) u njegovom sastavu. Iste pigmente možemo naći u borovnicama i grožđu. Crni pirinač je veoma cenjen ne samo kao egzotična komponenta jela, već i zbog svog kvaliteta kao super namirnica.
Kako pripremati crni pirinač?
Kao i svaki drugi pirinač, možete ga kuvati, peći u rerni i kuvati sa mlekom kao sutlijaš. Brzo ćete zaboraviti na pomalo čudnu boju, koja kuvanjem prelazi iz crne u tamno ljubičastu i svakako dobićete ukusan obrok. Pravilo je da se ovaj pirinač kuva sa nešto više vode nego običan jer je gušći, pa je dobro dodati bar 6 količina vode na jednu količinu pirinča prilikom kuvanja.
Još zanimljivih tekstova pročitajte na našem portalu Agroinfa
Izvor:bonapeti.rs