Ova namirnica je niskokalorična (100 grama sadrži samo 40 kalorija), što je čini idealnom za sve one koji žele da doteraju figuru. Izuzetno je bogata vitaminima B i askorbinskom kiselinom.
Takođe, luk sadrži puno fitoncida, aktivnih supstanci koje sprečavaju aktivan rast bakterija i virusa. Ovo povrće normalizuje rad digestivnog trakta, blagi je diuretik i eliminiše toksine.
Crni luk je važan za stvaranje krvi - recimo, sadrži kobalt, koji je uključen u vitamin B12, a koji je je zaslužan za stvaranje eritrocita, preradu holesterola i vitamina D. Luk obiluje silicijumom, koji je neophodan za krvne sudove, kosti, zdravlje kose.
NE PROPUSTITE
Ipak ova ultrazdrava namirnica može i da našteti zdravlju.
Ovo super zdravo povrće takođe ima kontraindikacije. Nikako se ne preporučuje osobama kojima je dijagnostikovan pankreatitis, gastritis ili peptičnki ulkus želuca (čir).
U tim slučajevima se potpuno isključuje svež luk jer povećava kiselost u želucu. S druge strane, ako se prodista ili kuva, onda je dozvoljen jer ne pogoršava ove probleme, ali, naravno, u umerenim količinama.
(Glas javnosti)