Glas Javnosti

CRNA ROTKVA: Lekovitost i moć gotovo zaboravljene namirnice

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Mnoge stvari iz prirode su nam na dohvat ruke, a opet pre posežemo za lekovima kada imamo nekih zdravstvenih problema. Jedna od nepravedno zanemarenih namirnica je crna rotkva.

Crna rotkva, arapka ili crna arapka pripada porodici krstašica. Vekovima se koristi kao hrana, ali je i jedna od najefikasnijih prirodnih lekova. Poznata je u svim kulturama, starom Rimu, Egiptu, Kini i Japanu. Crna rotkva je veličine repe, sa crnom kožom i belim unutrašnjim delom. Posebno je bitna u zimskom periodu, kada je organizmu potrebna jaka odbrana od virusa i infekcija.

Crna rotkva kao lek

Crna rotkva je prirodni antialergin, antibakterik, antioksidans, antireumatik, antiskorbut, antispazmatik, antiviral, aperitiv, detoksikant, digestiv, diuretik, laksativ, mikotik, regenerator, sedativ... Narodna medicina crnu rotkvu najčešće preporučuje kao lek za jetru i žuč. Poznato je da ova rotkva podstiče proizvodnju žuči, povećava protok u žučnoj kesi, ispira i razlaže nagomilani kamenac u žučnoj kesi. Crna rotkva popravlja apetit, a koristi se i kao lek za reumu, bronhitis, kašalj i jetru.

Za lečenje žučnih oboljenja koristi se sok od crne rotkve. Priprema se tako što se oljuštena rotkva narenda, ostavi da odstoji neko vreme, a zatim se iscedi. Potrebno je piti oko 1 dl soka dnevno, podeljeno u tri doze, ujutru u podne i uveče. Nakon 5 dana napraviti pauzu od 3 dana, pa nastaviti. Da bi se postiglo potpuno izlečenje kada je u pitanju razbijanje kamena u žuči obično je potrebno duže vreme.

Ako osobe obolele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pega, lišajeva do gljivičnih bolesti uzimaju dijetalne obroke sa crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu k ozdravljenju.

Crna rotkva pomaže u lečenju najtežih bolesti, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja ceo organizam. Danas se najčešće koristi u lečenju raznih alergija. Salata od crne rotkve znatno pomaže u lečenju smanjenog ili pojačanog rada štitne žlezde.

Crna rotkva u borbi protiv prehlade

Što se tiče ukusa, kora od crne rotkve ima mnogo jači ukus nego bela unutrašnjost crne rotkve. Taj ljuti idealni ukus je izvrstan u zimskim danima. Dokazi sugerišu da ljute namirnice, kao što je crna rotkva, mogu sprečiti i izlečiti prehladu stimulisanjem sluznice i čišćenjem zagušenja.

Ljuti ukus crnih rokvi nije jedino svojstvo koje sprečava prehladu i grip, nego bi u tome mogao pomoći i vitamin C jer ojaćava imunološki sistem.

Crna rotkva i med

Crna rotkva i med deluju kao veoma efikasan prirodan lek protiv različitih oboljenja, a nabolje su se pokazali kada je u pitanju podizanje imuniteta i borba sa respiratornim bolestima. Pošto se sok dobijen od ove dve namirnice najčešće koristi protiv hroničnog i suvog kašlja, kao i protiv bronhitisa, najviše se preporučuje deci, mada ga redovno mogu koristiti i odrasli.

Pošto ova biljka sadrži dosta vode, a jako malo masti i kalorija, dok med obiluje prirodnim šećerima, ova kombinacija može uspešno da se koristi i u procesu regulisanja telesne težine. Daće vam osećaj sitosti, smanjiti apetit, a osećaćete se zadovoljno i vitalno, jer će vam snabdeti telo hranljivim materijama i dati energiju i pokretljivost.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR