Svake godine u SAD se prijavi više od dva miliona novih slučajeva raka, što ga čini jednim od vodećih uzroka smrti u zemlji. Međutim, američko društvo za borbu protiv raka procenjuje da se najmanje 42 odsto novih slučajeva može sprečiti.
Zbog toga je veoma zanimljivo pogledati šta savetuju četiri poznata američka onkologa.
Studije su pokazale vezu između konzumiranja ultraprerađene hrane i povećanog rizika od pojave raka, dok je ishrana bogata voćem i povrćem povezana sa smanjenim rizikom.
Dr. Ernest Hok, stručnjak za prevenciju raka na Univerzitetu Teksas MD Anderson Cancer Center, naglašava važnost konzumiranja svežih namirnica, te ističe značaj domaćih obroka i konzumiranja svežeg voća i povrća umesto prerađenih grickalica.
Dr. Anton Bilčik ističe važnost upravljanja stresom, koji može negativno uticati na imuni sistem i povećati rizik od raka.
Uprkos zahtevnom rasporedu kao onkolog, on se okrenuo praksama svesnosti, uključujući meditaciju, da bi smanjio stres i postigao ravnotežu.
Fizička aktivnost je ključna za smanjenje rizika od različitih vrsta raka, te je važno vežbati najmanje 4-5 dana u nedelji. Dr. Kristin Til, direktorka Centra za negu dojke Univerziteta Džordž Vašington, ističe svoju rutinu vežbanja koja uključuje trening sa tegovima, trčanje ili hodanje, te ističe važnost motivacije i zadovoljstva nakon vežbanja.
Dr. Džek Džejkob, medicinski onkolog, naglašava važnost održavanja zdrave težine i redovnog vežbanja kao ključnih faktora u prevenciji raka. Njegova posvećenost zdravim navikama predstavlja primer koji sledi, s obzirom na snažnu vezu između gojaznosti i povećanog rizika od raka, prenosi health.com.
5 min