Glas Javnosti

BRZA VOŽNJA ILI TERETANA : Mnogi tvrde da je zdravija prva opcija, a šta kažu stručnjaci?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Istraživanje koje su zajednički sproveli Abarth i univerzitet Loughborough iz Ujedinjenog Kraljevstva je pokazalo , da upravo sportska vožnja, naravno na trkačkoj stazi, bolje utiče na dobro raspoloženje i od kardio treninga.

"Opšte je poznato da je fizička aktivnost vrlo važna, ne samo za fizičku formu već i za emocionalno zdravlje. Ipak, nismo znali mnogo o tome kako vožnja, posebno ona na trkačkoj stazi, može da utiče na raspoloženje određene osobe", rekao je dr. Dale Esliger, univerzitetski predavač koji je bio vođa ovog eksperimenta.

U istraživanju su vozači bili pokusni kunići, a na njima se pratilo sve, od izraza lica i subjektivnog utiska pa sve do otkucaja srca i nekih drugih pokazatelja merenih različitim senzorima, prenosi Index.hr.

Inicijalni rezultati su pokazali da obe aktivnosti pozitivno emocionalno utiču na učesnike, ali uzbuđenje na trkačkoj stazi im je značajno više popravilo raspoloženje", rekao je Esliger.


Ljudi su bili u proseku oko 59 posto srećniji nakon što su vozili na trkačkoj stazi nego nakon što su trenirali u teretani piše Telegraf

Konkretno po tipu vežbi, raspoloženje od vožnje na stazi bilo je 4 posto bolje nego nakon vežbanja s tegovima, 20 posto bolje nego nakon kombinovanih tegova i kardio treninga te čak 116 posto bolje nego nakon kardio vežbi.

I još nešto, od sportske vožnje profitiraju i suvozači. Na njih je vožnja uticala 77 posto bolje nego kardio vežbe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP