Glas Javnosti

BREZIN ŠEĆER: Smeju li da ga koriste osobe koje pate od dijabetesa?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zdrave alternative kada je u pitanju ishrana su sve popularnije. Danas pričamo o brezinom šećeru ili ksilitolu i tome da li je zaista zdrav i pogodan čak i za dijabetičare.

Šećer od breze ili ksilitol je zaslađivač strukturno sličan belom šećeru, ali je to zapravo šećerni alkohol. Sadrži oko 40% manje kalorija od običnog šećera, a ukusom i izgledom je gotovo isti kao i klasični šećer. Ksilitol se prirodno nalazi u gotovo svom voću i povrću, a za razliku od mnogih drugih zaslađivača koji se koriste kao zamena za šećer, brezin šećer se ponaša i rastapa poput običnog šećera.

Beli tradicionalni šećer nije štetan za naš organizam ako se unosi u malim, tj. umerenim količinama. Međutim, problem je što se danas šećer dodaje u gotovo sve proizvode koje konzumiramo u toku dana. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se unos šećra ograniči ili zameni zdravim alternativama kako ne bi došlo do zdravstvenih tegoba. Kada je šećer od breze u pitanju, šećerni alkohol je moelkul sličan šećeru, ali se drugačije  razlaže i metabolizuje, te ima manju energetsku vrednost. Poznat je kao zdraviji oblik šećera primeren za konzumiranje kod osoba koje imaju poteškoća sa održavanjem zdravog nivoa šećera u krvi i telesne mase.

Brezin šećer je zbog ovih svojstava pogodan za konzumiranje kod dece, trudnica i osoba koje boluju od dijabetesa. Jedna od korisnih stvari vezanih za ksilitol je to što poboljašva zdravlje zuba, i stručnjaci to obavezno naglašavaju. Mnogi zubari tvrde da ksilitol uspešno sprečava pojavu karijesa. Smatra se da korišćenje ksilitola umesto sukroze značajno smanjuje rizik od karijesa. S obzirom na manji glikemijski indeks i manju kaloričnost od običnog šećera, brezin šećer navodno je pogodan za dijabetičare.

Jedna naučna studija pokazala je da zamena običnog šećera ksilitolom  prehrani dovodi do smanjenja količine masnog viscelarnog tkiva, da poboljšava simptome dijabetesa, i smanjuje mogućnost nakupljanja suvišnih kilograma.

Nedostaci brezinog šećera

Ne slažu se međutim svi sa pozitivnim svojstvima ksilitola. Neki izvori kažu da ova vrsta šećera nije i dalje dovoljno ispitana, da nije štetna onda kada se koristi u umerenim količinama, a neki ne preporučuju da se koristi u dužem vremenskom periodu. U zavisnosti od metabolizma, neke osobe mogu imati nuspojave poput zatvora, dijareje, nadustosti. Takođe neki izvori napominju da ova vrsta prirodnog šćera ne mora da bude toliko dobra samo zato šro je dobijena na prirodni način, a neki ga ne preporučuju ni ljudima koji pate od dijabetesa.

Ukoliko planirate da u svoju ishranu unesete brezin šećer, prethodno se konsultujte sa svojim lekarom i svakako ne preterujte sa konzumiranjem.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR