Glas Javnosti

BOLOVI U ODREĐENIM DELOVIMA TELA UKAZUJU NA JEDNO : Stručnjaci otkrivaju da li postoji opasnost

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Osećaj bola može da se reflektuje kroz telo, a kada tumorska masa vrši pritisak na nerve, senzacija bola često se nerealno prenosi do mozga koji ga tumači drugačije – kao da dolazi iz nekog sasvim drugog organa

Bol u ramenu najveći broj ljudi identifikuje sa nekim od problema sa kostima, tetivama ili mišićima. Međutim, ovaj simptom u nekim slučajevima je prvi, pa i jedini znak karcinoma koji u Srbiji godišnje odnese najviše života. To naravno ne znači da je svaki bol u ramenu rezultat maligne bolesti, već da dijagnostika mora biti pravovremena i adekvatna.


Svaki bol u ramenu koji osećamo trebalo bi sagledati dijagnostički pre određivanja bilo koje terapije. Ovo se posebno, prema rečima stručnjaka, odnosi na fizikalnu terapiju, koja je najčešće i prvi korak u saniranju bola u ramenu.

Međutim, najnovija istraživanja kažu da je pri osećaju bola u ramenu koji ne prolazi, intenzivira se čak iako smo u mirovanju ili je udružen sa nekim drugim simptomima, neophodno uraditi opsežnu dijagnostiku. To podrazumeva kompletnu radiološku dijagnostiku (ponekad RTG niije dovoljan), već je preporučljivo uraditi skener ili magnetnu rezonancu. Jedino tako će se isključiti da uzrok bola nije karcinom pluća, što se dešava. Rešavanje problema fizikalnom terapijom ako nisu isključeni svi mogući uzroci bola često je samo gubljenje vremena, koje je kod karcinoma često i presudno za dalji tok bolesti i lečenje.


Među studijama koje su potvrdile ovu vezu je i jedna objavljena u septembru 2022. godine. Zaključeno je da veliki broj obolelih od karcinoma pluća ima velike probleme sa muskuloskeletnim bolovima. To je samo još jedna od nevolja koje ova maligna bolest donosi, promena u funkcionisanju organa i životnog režima.

Zašto dolazi do bola u ramenu ako je u pitanju karcinom pluća? Najpre, osećaj bola može da se prenosi, odnosno reflektuje. Tumorska masa u plućima vrši pritisak na nerve, a osećaj bola se nerealno prenosi do mozga, koji „prima signale“ iz ramena.

Kada karcinom raste, pod pritiskom je i niz živaca u vrhu grudi. Ova veza ponekad rezultira još jednim simptomom, koji takođe na prvi pogled ne spada u klasične i očekivane simptome raka pluća, a to je pad očnog kapka. Inače, do 40 procenata osoba obolelih od karcinoma pluća u nekoj od faza bolesti ima i metastaze na kostima. Uglavnom je reč o osobama čiji karcinomi pluća se u startu opišu kao neoperabilni.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR